Moskva viní Ukrajinu z ostřelování elektrárny. Kyjev dříve varoval, že Rusko zaútočí pod falešnou vlajkou

Kachovskou vodní elektrárnu na jihu Ukrajiny poškodil výbuch, píší bez důkazů ruské agentury. Podle nich za něj může ukrajinské ostřelování z raketometů HIMARS. Kyjev i vojenští analytici ale dlouhodobě varují, že Rusové se pokusí zaútočit na přehradu pod falešnou vlajkou. Cherson a další obce jsou podle okupační správy bez dodávek elektřiny a vody.

„V jedenáct hodin místního času (9:00 SEČ) síly provedly úder šesti raketami HIMARS. Pět z nich bylo sestřeleno, jedna ale zasáhla stavidlo Kachovské přehrady, která byla poškozena,“ tvrdí ruská státní média.

Odkazují na vyjádření nejmenovaného představitele záchranných složek v Chersonské oblasti, kterou z velké části okupují ruská invazní vojska. Jak upozorňuje agentura Reuters, pro své tvrzení ruská strana nepřinesla žádné důkazy.

Moskva v minulosti opakovaně obviňovala ukrajinskou armádu, že hodlá přehradu atakovat. Kyjev to popřel a upozornil, že ruské síly oblast zaminovaly. Analytici z Institutu pro studium války (ISW) v posledních týdnech mluvili o tom, že Rusové se odpálením přehrady pokusí zakrýt své stažení z Chersonské oblasti.

Zároveň ISW zdůraznil, že Kreml z útoku na vodní dílo téměř jistě obviní Ukrajinu, která ovšem na zničení přehrady nemá žádný zájem. Voda by mohla zaplavit osmdesát ukrajinských měst a vysídlit stovky tisíc lidí. Navíc by ještě více utrpěly dodávky elektřiny, které jsou kvůli ruskému ostřelování energetické infrastruktury už tak nejisté.

Cherson bez proudu

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v minulosti varoval, že zničení přehrady by znamenalo ohromnou katastrofu a útok na ni přirovnal k použití zbraní hromadného ničení.

Ruská správa Chersonské oblasti v neděli také na Telegramu napsala, že po sabotáži a „teroristickém útoku“, jenž poničil troje dráty elektrického vedení, je dočasně bez vody a elektřiny mnoho obcí včetně Chersonu. Útok podle představitelů ruské správy zorganizovala Ukrajina, důkazy ale správa neposkytla. Podle agentury TASS, která se odvolává na pohotovostní složky, je bez proudu deset obcí včetně Chersonu.

„Zřejmě se Ukrajincům povedlo provést nějakou diverzi, která vyřadila z provozu elektrickou síť. Teď zažívá okupovaná část Ukrajiny to, co zažívá v uplynulých dnech Kyjev a další ukrajinská města,“ řekla ČT redaktorka Deníku N Petra Procházková.

Ukrajinský generální štáb tvrdí, že v obci Kachovka byla zničena budova se zhruba dvěma stovkami ruských vojáků. Následky útoku přitom okupanti „pečlivě tají“, dodává štáb. U obce Radensk pak byla podle něj zničena kolona ruských obrněných vozidel. Ani tyto informace však nelze nezávisle ověřit.

Kromě toho podle ukrajinské armády ruští okupanti začali podél řeky Dněpr ničit čluny místních civilních obyvatel. Tím ruská armáda podle Ukrajinců očividně porušuje zákonitosti a pravidla vedení války s ohledem na civilní obyvatelstvo.