Lékaři bez hranic se stáhli z tábora Dadaab

Nairobi - Organizace Lékaři bez hranic (MSF) dnes stáhla kvůli únosu dvou svých španělských pracovnic personál z uprchlického tábora Dadaab v Keni. Z bezpečnostních důvodů odvolala asi 50 svých lidí. Jejich činnost nyní zajistí místní kolegové. Také Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) kvůli čtvrtečnímu incidentu pozastavil část svých aktivit v Dadaabu. O svůj personál mají strach i nevládní organizace, které tam působí.

Zástupce UNHCR v Keni řekl, že tábor teď přestal přijímat nové uprchlíky, ale služby jako distribuce vody pokračují. Únosu Španělek v září a začátkem října předcházely únosy jedné Francouzsky a Britky. I ony zmizely v severovýchodní části Keni. Všechny už mohly být odvlečeny do Somálska, ale není jisté, že viníky jsou milicionáři napojení na teroristickou síť Al-Káida.

Keňská policie po únosu uzavřela hranici do Somálska a pokusila se únosce pronásledovat, ale bez výsledku. Obrátila se na místní kmenové vůdce a požádala je o pomoc. Milice Šabáb, které bojují proti somálské vládě a ovládají část země, obvinění z únosu Španělek odmítly.

Tábor Dadaab využívají hlavně Somálci, kteří prchají před hladomorem. Slouží nyní 460 000 lidem a je jeden z největších na světě. Ve čtvrtek ozbrojení muži unesli dvě španělské pracovnice MSF, místní úřady akci připsaly somálským islámským milicím Šabáb.