Jižní Itálie je v plamenech, nedaleko Říma evakuovali desítky lidí. V Řecku se situace stabilizovala

Události: Jižní Evropa dál bojuje s rozsáhlými požáry (zdroj: ČT24)

Středomoří dál sužují vysoké teploty a požáry. Nedaleko Říma se muselo evakuovat několik desítek lidí, oheň se rychle šíří v přírodní rezervaci Monte Catillo asi dvacet kilometrů od okraje metropole. Hoří i na několika dalších místech jižní Itálii. V Řecku se hasičům poprvé po dvou týdnech podařilo dostat všechna ohniska pod kontrolu. V Alžírsku zadrželi 22 lidí podezřelých ze založení nejničivějších požárů v historii země. Lesní požáry na východě Sibiře již poničily plochu velkou skoro jako Česko. Kvůli sporu politiků nemohou požáry v Bosně hasit armádní vrtulníky.

S požárem v přírodní rezervaci severně od Tivoli bojují hasiči od čtvrtečního rána. Podle televize Sky TG24 se v noci kolem druhé hodiny plameny začaly blížit k obydlené oblasti, proto hasiči přistoupili k preventivní evakuaci 25 rodin ze tří domů a dalších třiceti lidí, včetně deseti dětí, ze sociálního zařízení pro mládež.

Velký lesní požár se v noci na pátek rozhořel také v provincii Rieti, která leží asi pět desítek kilometrů severovýchodně od Říma. Do boje s plameny tam bylo nasazeno několik vrtulníků.

Itálii dál sužují lesní požáry. Hasiči bojují s plameny v Kalábrii, Sicílii i Sardinii (zdroj: EBU)

S lesními požáry bojují už více než dva týdny italští hasiči na jihu země, zejména v Kalábrii a na Sicílii a Sardinii. V Kalábrii si vyžádaly dosud čtyři oběti. Plameny se rychle šíří kvůli silnému větru a nebývalým vedrům. Na Sicílii naměřili tento týden rekordních 48,8 stupně Celsia, což je podle místních médií nejvyšší teplota naměřená v Evropě. Vysoké teploty předpovídají meteorologové pro velkou část Itálie, včetně Říma, i pro pátek a víkend.

Požáry v Řecku jsou pod kontrolou, hrozí ale opětovné zhoršení

Všechny lesní požáry na jihu Řecka se poprvé po dvou týdnech podařilo dostat pod kontrolu, informovala v pátek ráno místní televize. V pohotovosti ovšem zůstávají zejména hasiči na Peloponéském poloostrově v okolí města Gortynia, kde působí i čeští hasiči. Také na Peloponésu se situace po čtvrtečním dešti zlepšila, trvají však obavy z obratu, uvedla státní televize ERT.

„Neznamená to ale, že už nehoří. Hasiči oznámili, že na ostrově Euboia vypukl nový požár, se kterým tam bojovalo deset hasičských vozů. Ale to množství a síla požárů už zdaleka nedosahuje toho, co jsme měli možnost vidět na začátku týdne,“ říká o současné situaci zpravodaj ČT Václav Černohorský. 

Ačkoli nynější zlepšení může být jen dočasné, podle agentury DPA se někteří hasiči a technika, kterou poskytly Řecku v předchozích dnech přes dvě desítky zemí, vracejí domů či přesouvají jinam. Například ve čtvrtek se tři francouzská hasicí letadla přemístila do Itálie. Dva kyperské letouny a čtyřicet hasičů z Kypru se vrátili do vlasti, uvedla DPA.

„Situace se podařila dostat pod kontrolu právě díky posilám, které dorazily ze zahraničí. Čím více bylo lidí, tím lepší byla kontrola nad zničenými oblastmi. Jsou tu ale spálená území, kde hrozí riziko znovuvznícení. V tom spočívá současná práce hasičů – dohašovat a kontrolovat tato nebezpečná místa,“ vysvětluje Černohorský. 

Studio ČT24: Požáry v Řecku se podařilo stabilizovat (zdroj: ČT24)

Čeští hasiči, kteří na Peloponésu začali pomáhat v pondělí, už také plánují návrat domů. V pátek ještě ve spolupráci s řeckými kolegy mimo jiné právě dohašují ohniska požárů, vytváří průseky pro průjezd techniky či zajišťují kyvadlovou dopravu vody. Práce na místě ukončí v sobotu a v neděli ráno vyrazí na cestu do České republiky, uvedli v tiskové zprávě. Přesun mají rozvržen na tři dny s přespáním v Sofii a maďarském Segedínu, v úterý po poledni by měli dorazit do Brna. 

Řecký hasičský sbor během dne informoval o několika dalších, zatím menších požárech, které se rozhořely nedaleko Atén či na severu země. Za uplynulý den bylo aktivních padesát lesních požárů. Dle odhadů spálily plameny za minulý týden na sto tisíc hektarů území, což z požárů dělá nejhorší katastrofu tohoto typu v Řecku od roku 2007.

V Alžírsku zatkli podezřelé ze žhářství

Alžírské úřady zadržely 22 lidí podezřelých ze založení nejničivějších požárů v historii země. Údaje o obětech nejsou jednotné – agentura AP hovoří o 69 mrtvých a alžírský server TSA uvádí 73 zemřelých. Mezi oběťmi je i 28 vojáků, kteří pomáhali s evakuací vesničanů. Civilní ochrana informovala, že od pondělí registrovala nejméně sto požárů, zhruba dvacet stále hoří. Nejzasaženější je správní středisko Tízí-Uzú, které leží v hornatém regionu Kabylsko východně od metropole Alžír.

„Je to katastrofa. Ale naši sílu to nezlomí,“ prohlásil v televizním projevu prezident země Abdal Madžíd Tabbúni. „Některé požáry jsou důsledkem vysokých teplot, ale za většinou z nich je práce zločinců. Zatkli jsme 22 podezřelých, včetně jedenácti v regionu Tízí-Uzú,“ uvedl státník. Tabbúni vyhlásil třídenní smutek k uctění obětí požáru, který vypukl ve čtvrtek. Po dobu smutku se zastavila veškerá činnost vlády i místní samosprávy, vyjma pomoci obětem požáru.

Prezident v projevu pochválil desítky lidí, kteří vyrazili pomoci do zasaženého Kabylska. Dobrovolníci přivezli potraviny, léky a další nezbytnosti. „Musíme zachovat národní jednotu,“ apeloval. Plameny pomáhají hasit vojáci, šest helikoptér a dvě francouzská letadla. Během pátku mají dorazit dva letouny ze Španělska a o víkendu přiletí jeden ze Švýcarska. 

Úřady začaly také vyšetřovat případ lynčování, kdy dav poblíž Tízí-Uzú zbil a posléze upálil osmatřicetiletého muže, kterého považoval za žháře. Podle prohlášení lidé muže násilím vyvlekli z policejní stanice, nezabránili tomu ani policisté, kteří při potyčkách utrpěli zranění. Alžírská média podle agentury DPA uvedla, že obětí se nejspíš stal dobrovolník, který přijel pomáhat s hašením požáru a podezření na něj padlo omylem.

Na Sibiři shořela plocha téměř odpovídající rozloze Česka

Lesní požáry v Jakutsku na východě Sibiře již poničily porosty na ploše přesahující sedm milionů hektarů. Uvedl to šéf státních lesů Ivan Sovětnikov. Jde o plochu odpovídající téměř rozloze České republiky. Podle Sovětnikova jde ale jen o zlomek jakutských lesů.

„Letos jen v Jakutsku plocha, kterou postihl oheň, představuje sedm milionů hektarů. Na jedné straně to zní příšerně, sedm milionů hektarů. Ale je třeba mít na zřeteli dvě skutečnosti. Zaprvé plocha lesů v Jakutsku činí 260 milionů hektarů, čili to představuje přibližně dvě až tři procenta rozlohy. Zadruhé oheň obvykle poničí nízké porosty, keře, ale modřín, který je v Jakutsku hlavním stromem, zůstává žít,“ prohlásil Sovětnikov podle agentury TASS.

Požáry sužují ruské lesy každý rok, v posledních letech jsou však intenzivnější. Za rostoucím počtem požárů stojí zpravidla vedra, která mnozí vědci připisují klimatickým změnám, a také nedodržování bezpečnostních pravidel, napsala dříve agentura AP. Dýmem z lesních požárů na východě Ruska se dusí stále více vesnic a měst. Trpí zejména čtvrtmilionové město Jakutsk na Sibiři.

Kvůli sporu politiků nemohou v Bosně hasit armádní vrtulníky

Srbský člen tříčlenného předsednictva Milorad Dodik nedal souhlas s nasazením armádních vrtulníků v rámci bojkotu celostátních institucí, který bosenští Srbové vyhlásili kvůli zákazu popírání srebrenického masakru z roku 1995.

Željko Komšić, který v předsednictvu zastupuje bosenské Chorvaty, ve čtvrtek požádal NATO a evropskou vojenskou misi EUFOR o poskytnutí hasičských vrtulníků. Velení mise EUFOR ale oznámilo, že požárními helikoptérami nedisponuje a že může poskytnout pouze stroje pro logistickou podporu.

Požáry v balkánské zemi zuří především na jihu v Hercegovině, poblíž měst Stolac, Tomislavgrad, Čapljina a Jablanica. Ekologické sdružení Eko Akcija varovalo, že ohroženo je i území s největším výskytem endemických druhů v Bosně. Ohniska požárů se všechna nacházejí ve Federaci Bosny a Hercegoviny, která spolu s Republikou srbskou tvoří stát Bosna a Hercegovina.