Izrael už Palestince před raketami tolik nevaruje. Když chcete vymýtit zlo, jinak to nejde, míní Pojar

Interview ČT24: Tomáš Pojar (zdroj: ČT24)

Izrael už zřejmě nebude brát tak velké ohledy na palestinské civilisty v Pásmu Gazy jako v minulosti, myslí si poradce pro národní bezpečnost a bývalý velvyslanec v Izraeli Tomáš Pojar. Dříve před náletem armáda varovala, kam raketa dopadne, nyní to v mnoha případech dle Pojara nedělá. Teroristé z Hamásu totiž ukrývají sebe a své zbraně pod civilními objekty. „Když chcete toto zlo vymýtit, nezbývá vám nic jiného než jít po těchto zařízeních,“ prohlásil v Interview ČT24.

Válka Izraele s teroristickým hnutím Hamás dle Pojara přímo na bezpečnost českých občanů nedopadne. „O to víc bychom si měli uvědomovat, že žijeme v jednom z nejbezpečnějších míst na světě. A že o svou bezpečnost musíme dbát a musíme do ní investovat,“ doplnil Pojar.

Dle Pojara tak sice v Evropě nehrozí v důsledku konfliktu Izraele s Hamásem přímo válka, ale možné jsou jednotlivé teroristické útoky. „Ty hrozí neustále, ale ani ne tak v Česku, jako jinde v Evropě, (…) nemyslím si ale, že to bude vlna teroristických útoků,“ poznamenal.

Pojar je přesvědčen, že české bezpečnostní složky konají tak, jak mají. „Byla samozřejmě zvýšena ostraha klíčových míst, hlavně těch spojených s židovstvím a Izraelem, což je dobře,“ podotkl.

Pojar: Hamás jsou teroristé, a tak by se mělo zacházet i s jejich podporovateli

V některých západních zemích se konají demonstrace na podporu teroristů z Hamásu. Pojar míní, že by k nim tamní úřady měly být tvrdší. „A to dlouhodobě, už dávno,“ prohlásil. „My jako Češi jsme vždy říkali, že se má terorismus nazývat terorismem a nikoliv různými pseudonázvy,“ dodal s tím, že Hamás je teroristická organizace, a ne radikální hnutí.

„Jsou to teroristé nejen z podstaty věci toho, co chtějí a jak toho chtějí dosáhnout, ale i po právní stránce. Evropská unie uznala Hamás jako teroristickou organizaci dávno,“ připomněl Pojar. Podle toho by se dle něj s jeho příslušníky a podporovateli mělo zacházet.

Každý, kdo není občanem evropské země a zároveň se zúčastní takové demonstrace, by měl být okamžitě vyhoštěn, míní Pojar. „A s těmi, kteří jsou občany daných zemí, by mělo být patřičně zacházeno v rámci zákonů té země,“ myslí si. „Není možné obhajovat terorismus a není možné jásat nad teroristickými činy,“ dodal.

Přesun české ambasády do Jeruzaléma

Co se týče debaty o přesunu české ambasády v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzaléma, Pojar by takový krok ocenil. „Je to prostě politické rozhodnutí, buď k němu dojde, nebo ne. Mělo by to být rozhodnutí na širším základě včetně podpory opozice. Myslím, že ta tam je,“ sdělil.

Předtím, než se dle Pojara přestěhovalo do Jeruzaléma velvyslanectví USA, zaznívala varování o tom, že se budou konat velké demonstrace či útoky na Američany, ale po přesunu ambasády se nestalo vůbec nic. 

„Já nevím, jestli by se teď nestalo nic, ale všechny obavy, co by se mohlo stát, jsou podobné, jako se minulý rok strašilo tím, že v Česku dojde ke krachu mnoha podniků, vyskočí nezaměstnanost, nebude elektřina a benzin bude za sto korun,“ uvedl.

Zásah Izraelců bude masivnější než v minulosti, míní

Podle Pojara je podstatný rozdíl mezi způsobem, jakým Izrael válčil v Pásmu Gazy a jak se bránil v minulosti, a způsobem, kterým operuje nyní. „V minulosti před každým náletem varoval místa, kam raketa dopadne. Teď už to v mnoha případech přestal dělat. Nevím, jestli všude, ale v mnoha případech,“ upozornil.

Ale jinak to podle Pojara dělat nejde. Teroristé ukrývají sebe a sklady zbraní pod mešitami, nemocnicemi, školami či obytnými budovami, poznamenal. „Když chcete toto zlo vymýtit, nezbývá vám nic jiného než jít po těchto zařízeních. Ne naslepo bombardovat, (…) ale brát takové ohledy na civilní oběti jako v minulosti, to si myslím, že dělat nebude.“

Zásah Izraelců bude dle něj nepochybně masivnější než v minulých letech, stejně jako byl masivnější i zásah Hamásu. „Gaza se z toho bude vzpamatovávat nepochybně déle než v minulých válkách, které vždy rozpoutal Hamás,“ podotkl.

„Je mi líto občanů Gazy, ale na druhou stranu si řekněme, že Hamás má v Gaze stále velkou podporu a byl zvolen jako její vláda,“ tvrdí Pojar. Podle něj má ve veškerých průzkumech veřejného mínění Hamás největší podporu obyvatel ze všech palestinských skupin. „Nikdo neví, jak by to vypadalo, kdyby tam byly teď svobodné volby, ale (…) je potřeba si přiznat, že je Hamás populární.“

Írán dle Pojara o útoku Hamásu věděl předem

Co se týče Západního břehu, Pojar si nemyslí, že by se zde otevřela druhá fronta války. „Pokud se bavíme o druhé frontě, tak to je ta libanonská, kdy může zaútočit teroristická organizace Hizballáh, která je pod přímým velením Iránu,“ soudí. Rozhodnutí o tom, zda Hizballáh vstoupí do války, tak padne v Teheránu, zopakoval. Ale to už se podle něj možná stalo.

Dle Pojara platí, že Írán o útoku Hamásu na Izrael věděl předem a koordinoval ho. Teherán Hamás vyzbrojuje, trénuje a všemožně jej podporuje, poznamenal. „Ale není to tak, že by mu přikazoval. Přikazuje palestinskému islámskému Džihádu, což je druhá organizace v Gaze, která se do bojů zapojila hned první den,“ ujasnil.

Pojar také řekl, že Spojené státy vysláním vojenských lodí na východ Středozemního moře dávají Íránu a Hizballáhu jasný vzkaz. „Že ve chvíli, kdy by se měl konflikt rozhořet, se jeho součástí mohou stát i Spojené státy. A to by samozřejmě byla jiná palebná síla i s ohledem na Teherán a jeho jaderná zařízení,“ vysvětlil.