Izrael tvrdí, že našel tunel pod nemocnicí Šífa. Vstup do podzemí je však riskantní

Izraelské obranné síly (IDF) v neděli oznámily, že v areálu nemocnice Šífa v Pásmu Gazy nalezly tunel dlouhý 55 metrů, o kterém se domnívají, že ho využívalo teroristické hnutí Hamás. Izraelští vojáci učinili nález při prohledávání nemocnice, spustit se pod zem je však pro ně velmi riskantní, protože tamní prostředí eliminuje jejich početní a technologickou převahu. Vstupy do tunelů ovšem nelze vyhodit do povětří, protože Hamás ve svém podzemí zřejmě drží rukojmí unesená 7. října, míní zahraniční média.

Podle sdělení armády se tunel pod nemocnicí Šífa nalézá zhruba deset metrů pod povrchem a na jeho konci jsou obrněné dveře. „Tento druh dveří používá teroristická organizace Hamás, aby zabránila vstupu našich jednotek do svých velitelských stanovišť a podzemních struktur,“ uvedly IDF. Informace armády není možné nezávisle ověřit.

Tunel je podle vojáků dalším důkazem, že palestinské hnutí Hamás používalo největší nemocnici v Pásmu Gazy pro své vojenské účely. Tím si podle IDF vzalo zařízení jako živý štít. Hamás dlouhodobě popírá, že má své vojenské základny v nemocnicích.

Izraelská armáda v neděli večer zveřejnila videa, o kterých tvrdí, že pocházejí z bezpečnostních kamer v nemocnici. Podle izraelských představitelů jsou na snímcích vidět dva lidé, které unesli ozbrojenci hnutí Hamás při útoku ze 7. října. Jedná se o jednoho nepálského a jednoho thajského občana. Jeden z nich je viditelně zraněn a leží na lůžku. „Tyto záznamy dokazují, že teroristická skupina Hamás použila nemocnici Šífa jako teroristické zařízení v samotný den masakru (míněno 7. října),“ uvedla armáda. 

Největší nemocnici v Pásmu Gazy od soboty opustilo několik tisíc pacientů, lékařů i lidí, kteří tam nalézali úkryt. V zařízení zůstávají tři stovky pacientů, které zatím nebylo možné převézt, a několik desítek zdravotníků, napsala agentura Reuters. Mise expertů OSN a Světové zdravotnické organizace v sobotu uvedla, že nemocnice nemůže dále fungovat, protože jí chybí voda, jídlo, elektřina i paliva.

Vstup do tunelů

„Vstoupit do tunelů znamená taktickou výzvu. Mnohé její aspekty nelze řešit bez specializovaného vybavení,“ napsal John Spencer, vedoucí katedry městských válečných studií ve West Pointu, v článku zveřejněném na internetových stránkách Institutu moderní války. „V závislosti na jejich hloubce a ventilaci vzduchu nelze být v některých tunelech bez dýchacích přístrojů,“ dodal podle serveru The Guardian

Problém je i s viditelností nebo s komunikací, míní Spencer. „Většina vojenských brýlí pro noční vidění je závislá na určitém množství okolního světla a nemůže fungovat, pokud je zcela tma. Jakékoli vojenské navigační a komunikační zařízení, které je závislé na satelitních signálech nebo na vysílání radiových vln, nebude v podzemí fungovat,“ řekl.

„Zbraň vystřelená ve stísněných prostorách tunelů může vyvolat omračující efekt, který může zasáhnout samotného střelce. Jediný obránce může udržet úzký tunel proti mnohem větší přesile.“ dodal akademik.

Podle Spencera Hamás vybudoval systémy tunelů, aby měl čas zpomalit IDF a aby mezinárodní společenství řeklo, že škody, které se dějí na povrchu, jsou příliš velké a svět je musí zastavit. „Hamás přežije, aby mohl bojovat další den,“ popsal akademik plán teroristické organizace.  

V tunelech zřejmě zůstávají rukojmí

V minulosti Izrael objevené tunely jednoduše uzavřel a vstupy do nich vyhodil do povětří, ale to tentokrát nebude fungovat, protože v nich jsou téměř jistě držena rukojmí, napsal server CBS News. Pětaosmdesátiletá Yocheved Lifshitzová byla jednou z nich. Po svém propuštění popsala, že byla nucena pod Gazou projít obrovskou sítí tunelů, která „vypadá jako pavučina“. 

Tunely jsou atraktivním válečným nástrojem již od středověku. Dnes poskytují militantním skupinám, jako je Hamás, výhodu v asymetrické válce a tím minimalizují některé technologické výhody vyspělejších armád, jako jsou IDF.

Tunely Hamásu se od tunelů al-Káidy v afghánských horách nebo Vietkongu v džunglích jihovýchodní Asie liší tím, že se nachází pod jednou z nejhustěji osídlených oblastí planety.

„S tunely je vždycky těžké se vypořádat, nechápejte mě špatně, v jakémkoli kontextu, i když jsou v hornaté oblasti, ale když jsou v městské oblasti, pak je všechno složitější – taktické aspekty, strategické aspekty, operační aspekty a samozřejmě ochrana, kterou chcete zajistit pro civilní obyvatelstvo,“ řekla pro CNN Daphne Richemond-Baraková, která je vedoucí pracovnicí Lieberova institutu pro právo a Institut pro moderní vedení války na americké vojenské akademii West Point. 

Strategie boje v tunelech

Stejně jako se zdokonalily tunely, zdokonalila se i strategie boje proti nim. Izrael vybudoval podzemní protitunelovou bariéru vybavenou senzory pod plotem, který se táhne přes celou hranici s Gazou, uvedl server Axios

Během války v roce 2014 mezi Hamásem a Izraelem zahájily IDF pozemní ofenzivu do Gazy s cílem zničit části systému tunelů, ale podle RAND Corporation se jejich jednotky potýkaly s problémy při jejich odhalování, boji v nich a demolici.

Na základě poučení z této války a operace proti Hizballáhu v roce 2018 Izrael posílil výcvik svých vojáků v boji v tunelech. Využívá k tomu například brýle pro virtuální realitu. Vyvinul také nové technologie pro detekci a bourání tunelů a také robotické platformy pro mapování a boj v podzemním prostředí.

Pokusy Izraele likvidovat tunely ze vzduchu, včetně masivních bomb typu „bunker buster“, však v minulosti často vedly k civilním obětem, protože Hamás je záměrně budoval pod civilní infrastrukturou.

Podle Richemond-Barakové je v případě eliminace významu tunelů zapotřebí komplexní přístup, který by využíval vizuální zpravodajství, monitorování hranic, a dokonce spolupráce s civilisty, aby dávali pozor na cokoliv podezřelého. „Neexistuje žádné spolehlivé řešení, jak se vypořádat s hrozbou tunelu,“ řekla. „Pro tunely neexistuje žádný Iron Dome,“ dodala.

Kopáči tunelů používají pouze základní nástroje, tvrdí odborníci

Gaza je od roku 2007 uzavřená pozemní, námořní a leteckou blokádou Izraele a pozemní blokádou Egypta. Předpokládá se, že nedisponuje takovým typem masivních strojů, které se obvykle používají k budování tunelů hluboko pod zemí. Odborníci tvrdí, že kopáči používající pouze základní nástroje se pravděpodobně prokopali hluboko pod zem, aby vykopali síť, která je napojena na elektřinu a vyztužena betonem. Izrael dlouhodobě obviňuje Hamás, že na stavbu tunelů odklání beton určený pro civilní a humanitární účely.

Hamás v roce 2021 prohlásil, že pod Gazou vybudoval tunely v délce 500 kilometrů, i když není jasné, zda je tento údaj přesný, nebo jde o záměrné nadsazování.