Postavili bunkr pod nemocnicí, říká Izrael o Hizballáhu

Studio 6: IDF zabila šéfa finanční divize Hizballáhu (zdroj: ČT24)

Izraelská armáda provedla další údery v Bejrútu a Damašku. Podle Jeruzaléma vojáci pokračují v útocích na strategické cíle Hizballáhu. V předchozích dnech se zaměřili na jeho finanční divizi. Při náletech v Libanonu zničili sídla banky, kterou podle židovského státu Hizballáh využíval. V pondělí večer pak mluvčí izraelské armády informoval o zabití šéfa právě ekonomického úseku teroristického hnutí. Uvedl také, že Hizballáh ukrývá pod jednou z bejrútských nemocnic stovky milionů dolarů.

Libanonské ministerstvo zdravotnictví uvedlo, že nejméně třináct lidí přišlo v pondělí večer o život a 57 bylo zraněno při izraelském útoku v blízkosti největší státní nemocnice v Bejrútu. Podle zdroje agentury Reuters zasáhl úder zřejmě nemocniční parkoviště.

Izrael uvedl, že cílem nebyla nemocnice a že její chod nebyl narušen. Během nočních akcí mířily údery na důležitá centra Hizballáhu, sdělila armáda židovského státu.

Podle libanonských úřadů útok mířil do blízkosti nemocnice Rafíka Harírího jižně od centra hlavního města. Agentura AFP s odvoláním na ministerstvo uvedla, že mezi mrtvými je i jedno dítě. Na místě stále pokračuje prohledávání trosek a pátrání po obětech a přeživších.

Izraelské údery mířily i na cíle Hizballáhu v několika dalších oblastech – zasažená byla třeba čtvrť Uzáí při jižním okraji centra metropole. Armáda uvedla, že mířila na místa využívaná Hizballáhem jako sklady zbraní či řídicí střediska. Byla mezi nimi „ústřední základna námořní jednotky Hizballáhu“, kde hnutí skladovalo rychlé čluny schopné útočit na izraelská plavidla.

Izraelská armáda: Hizballáh ukrývá pod nemocnicí peníze

Evakuovala se také nemocnice na jižním předměstí as-Sáhel, ačkoliv úder na ni armáda židovského státu vyloučila. Hizballáh ale podle ní pod komplexem ukrývá stovky milionů dolarů.

„Je to bunkr. Jsou tu pokoje, postele, celá infrastruktura pro dlouhodobé pobyty i pro řízení bojů. Hizballáh ho postavil přímo pod touto nemocnicí. Právě teď jsou tam stovky milionů dolarů v hotovosti a ve zlatě,“ uvedl mluvčí izraelské armády Daniel Hagari.

Zpravodaj ČT Borek k izraelským raketovým útokům v Bejrútu (zdroj: ČT24)

Ředitel nemocnice Fádí Alamí odmítl, že by pod nemocnicí nějaký bunkr Hizballáhu skutečně byl. Vyzval také libanonskou armádu, aby místo přišla zkontrolovat.

„Izraelské letectvo areál monitoruje. Ale na samotnou nemocnici útočit nebudeme,“ řekl Hagari. Podle něj je v bunkru ukryto přes pět set milionů dolarů (asi 11,5 miliardy korun). „Ty peníze mohly být použity na rehabilitaci (ekonomiky) Libanonu, ale šly na rehabilitaci Hizballáhu,“ dodal Hagari. Uvedl také, že Izrael bude pokračovat v útocích na finanční instituce Hizballáhu.

V pondělí večer izraelská armáda podle mluvčího zlikvidovala v Damašku šéfa finanční divize Hizballáhu. Vzdušný úder na západě syrské metropole zasáhl vůz, zabil při tom nejméně dva lidi a několik dalších zranil.

Načítání...

Úder na „finanční páteř“ hnutí

Už v předchozích dnech se izraelská armáda zaměřila na ekonomickou divizi teroristického hnutí. „Včerejší (pondělní) série náletů cílila na pobočky kvazibankovní instituce Al-Kard al-Hasan, která je páteří finančního systému hnutí a zároveň systému, kde Hizballáh funguje nejen jako vojenská a teroristická organizace, ale také jako politická a sociální organizace,“ poznamenal blízkovýchodní zpravodaj ČT David Borek.

Podle Izraele má Hizballáh v pobočkách instituce Al-Kard al-Hasan stovky milionů dolarů, které používá i na nákup zbraní. Podle Hagariho peníze Hizballáh používá na své operace a část z nich dostává od Íránu.

Podle většiny interpretací mezinárodního práva ale nejsou tyto finanční cíle legitimní, upozornil výzkumný pracovník Jakub Záhora z Pražského centra pro výzkum míru.

„Izrael a jakýkoli jiný stát má právo zasahovat cíle, které představují bezpečnostní ohrožení pro stát a jeho obyvatelstvo. Izrael argumentuje tím, že to je instituce, která financuje teroristické a vojenské aktivity Hizballáhu, většina odborníků ale říká, že to je napínání a že to je nelegitimní z hlediska mezinárodního práva a je to pokračování dlouhodobého izraelského porušování mezinárodních norem,“ konstatoval expert.

Podle agentury AP je Al-Kard al-Hasan oficiálně nezisková charitativní instituce působící mimo libanonský finanční systém a je jedním z nástrojů, jímž si Hizballáh upevňuje podporu mezi šíitským obyvatelstvem země. Hizballáh má kromě vojenského křídla i ministry ve vládě a poslance v parlamentu a také organizace, které provozují školy, nemocnice či levné obchody s potravinami.

Al-Kard al-Hasan má podle AP víc než třicet poboček po celém Libanonu. V době finanční krize, která zemi postihla před několika lety, tato instituce pomohla mnoha Libanoncům, protože na rozdíl od bank, které omezily výběry z bankovních účtů, Al-Kard al-Hasan limity nezavedla.

Také americké ministerstvo financí považuje Al-Kard al-Hasan za instituci, kterou Hizballáh využívá k financování svého vojenského křídla, a kvůli tomu na ni zavedl v roce 2007 sankce.

Expert Záhora o Hizballáhu po úderech Izraele (zdroj: ČT24)

Hizballáh útočil na sever i centrální část Izraele

Hizballáh tvrdí, že v úterý ráno odpálil rakety na izraelskou námořní základnu Stella Maris severozápadně od Haify a základnu vojenské rozvědky Glilot, kde je centrála vojenské zpravodajské jednotky 8200. Íránem podporovaná teroristická skupina se rovněž přihlásila k vypálení raket na další pozici „na předměstí Tel Avivu“.

Web The Times of Israel s odvoláním na izraelskou armádu napsal, že Hizballáh při nejnovějším útoku na centrální Izrael vypálil pět raket a dalších patnáct na sever země. Část z nich izraelská protivzdušná obrana sestřelila, zatímco další dopadly na otevřená prostranství. Oběti hlášeny nebyly.

Hizballáh v úterý oznámil, že nezasedne k jednacímu stolu, dokud Izrael pokračuje v bojových operacích na území Libanonu. Zároveň se přihlásil k plné odpovědnosti za sobotní dronový útok na víkendovou rezidenci izraelského premiéra Benjamina Netanjahua.