Íránský prezident hrozí Londýnu odplatou. Britský tanker dostal doprovod, druhý čeká u saúdských břehů

Íránský prezident Hasan Rouhání varoval Velkou Británii před důsledky zadržení supertankeru u Gibraltaru z minulého týdne. Íránské revoluční gardy už dříve pohrozily, že v odvetě zadrží britské plavidlo. Londýn má obavy o bezpečnost svých lodí, jeden ropný tanker už proto na cestu Hormuzským průlivem doprovázela fregata, druhý zatím vyčkává u saúdského pobřeží.

Britské úřady u Gibraltaru na jihu Pyrenejského poloostrova minulý čtvrtek zadržely íránský supertanker, který podle Londýna převážel ropu do válkou zmítané Sýrie v rozporu se sankcemi EU.

Na pomoc vyjely fregaty

Rouhání to označil za „ničemný, chybný“ krok ze strany Londýna. „Vyvoláváte nejistotu a v budoucnu pocítíte dopady svého jednání,“ prohlásil íránský prezident. „Teď, když chce jeden z vašich tankerů proplout (blízkovýchodním) regionem, musíte přivolat své fregaty (jako doprovod), protože máte strach,“ dodal.

Podle britského tisku fregata britského námořnictva Montrose doprovázela v úterý na cestě Hormuzským průlivem britský tanker Pacific Voyager.

Další britský ropný tanker British Heritage podle deníku The Daily Telegraph v současné době vyčkává u pobřeží Saúdské Arábie.

Plavidlo British Heritage mělo o víkendu dorazit do iráckého přístavu Basra, odkud mělo dopravit ropu do severozápadní Evropy, nečekaně se ale obrátilo. Londýn se obává, že by Írán mohl jeho lodě zastavit v odvetě za zadržení íránského tankeru Británií, napsal The Daily Telegraph.

Napětí kolem Íránu roste od chvíle, kdy Spojené státy odstoupily od mezinárodní jaderné dohody s islámskou republikou z roku 2015 a uvalily na Teherán nové sankce. Írán následně oznámil, že některé závazky z dohody přestává plnit.

Írán nadlimitně obohacuje uran, potvrdila MAAE na krizovém zasedání

V pondělí Írán sdělil, že již obohacuje uran na více než 3,67 procenta, což byl limit stanovený mezinárodní smlouvou. Předtím Teherán uvedl, že překročil 300kilogramový limit zásob nízko obohaceného uranu.

Představitelé Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) na středečním krizovém zasedání konstatovali, že Írán obohacuje uran na 4,5 procenta. Před uzavřením dohody v roce 2015 to bylo 20 procent.

Americký prezident Donald Trump na Twitteru napsal, že Írán tajně obohacuje uran už dlouho, a prohlásil, že sankce vůči Teheránu budou brzy výrazně zpřísněny. Íránský velvyslanec při MAAE Kazím Gharíb Abádí v reakci na Trumpova slova uvedel, že veškeré íránské aktivity MAAE monitoruje a dohlíží i na jadernou dohodu s mocnostmi.

Spojené státy obviňují Írán, že se snaží vyvinout atomové zbraně. Rouhání ale ve středu zopakoval, že jadernou energii využívá výhradně k mírovým účelům. Podle íránského prezidenta rozhodnutí zvýšit obohacování uranu přispěje k produkci paliva pro jaderné elektrárny a k dalším mírovým účelům, což je plně v souladu s mezinárodní jadernou dohodou.

Smlouva, k jejímž signatářům patřily kromě USA také Írán, Francie, Británie, Německo, Čína a Rusko, zmírňuje protiíránské hospodářské sankce výměnou za zpomalení íránského jaderného programu.

Mluvčí íránského ministerstva zahraničí Abbás Musáví zdůraznil, že Írán chce jadernou dohodu dodržovat, pokud budou realizovány hospodářské části dohody výhodné pro Teherán.

„Írán nemá žádný skutečný důvod rozšiřovat svůj jaderný program a nelze to chápat jinak, než jako hrubý a očividný pokus vymámit peníze z mezinárodního společenství,“ uvedlo zastoupení USA při MAAE. Spojené státy podle něj daly najevo, že jsou otevřeny jednáním bez předběžných podmínek a nabízí Íránu možnost úplné normalizace vztahů.

USA chtějí novou smlouvu, kterou potvrdí Kongres

Americký zmocněnec pro Írán Brian Hook televizi Al-Džazíra řekl, že Spojené státy chtějí tuto dohodu nahradit novou smlouvou, kterou by schválil také americký Kongres. Prezident Donald Trump současnou dohodu ostře kritizoval. Podle Trumpovy vlády jednou z chyb bylo i to, že ji oficiálně neratifikoval Kongres.