Britské jednotky zadržely u Gibraltaru tanker, zřejmě s íránskou ropou pro Sýrii. Teherán i Madrid se bouří

Gibraltar s pomocí britských mariňáků zadržel supertanker. Místní úřady mají podezření, že převážel íránskou ropu do Sýrie. To by znamenalo porušení sankcí Evropské unie vůči Sýrii a zároveň amerických sankcí vůči Íránu. Podle informací CNN se tanker Grace 1 plavil pod vlajkou Panamy. Teherán mluví o „ilegálním zásahu“, nelibost vyjádřil i Madrid.

Tanker měl podle údajů společnosti Refinitiv Eikon naložit íránskou ropu 17. dubna. Na lodi byly zřejmě více než dva miliony barelů černého zlata. Podle informací televize Al-Džazíra se loď plavila kolem jižního cípu Afriky místo toho, aby využila kratší trasu Suezským průplavem.

Plavidlo zřejmě mířilo k syrské rafinérii Baniyas v přístavu Tartús u Středozemního moře, z níž podle EU těží syrská vláda. Brusel zařadil rafinérii na černý seznam už v roce 2014.

Podle BBC zasahovalo na lodi i třicet mariňáků, kteří se kvůli zásahu plavili z Velké Británie, aby na žádost gibraltarské vlády pomohli během akce.

Předseda gibraltarské správy Fabian Picardo ocenil odvahu námořníků, kteří plavidlo zadrželi. Poděkoval rovněž policii, celním úřadům a vedení přístavu. „Buďte si jistí, že Gibraltar zůstává bezpečným místem plnícím mezinárodní závazky,“ zdůraznil Picardo.

Britský velvyslanec musí akci vysvětlovat v Teheránu

Londýn „rozhodné počínání“ Gibraltaru uvítal; mluvčí premiérky Theresy Mayové považuje akci za jasný vzkaz, že porušování sankcí EU je nepřijatelné.

Damašek zatím akci nekomentoval. Írán mluví o „ilegálním zásahu“ a předvolal si britského velvyslance v Teheránu. Zásah by mohl poškodit už tak narušené vztahy mezi Západem a Íránem, který kvůli americkým sankcím pomalu omezuje závazky vyplývající z mezinárodní jaderné dohody.

Podle španělského ministra zahraničí Josepa Borrella úřady zadržely tanker na žádost Spojených států. Trumpův bezpečnostní poradce John Bolton zadržení tankeru uvítal a zdůraznil, že Spojené státy a jejich spojenci budou i nadále bránit syrské a íránské vládě „vydělávat tímto nezákonným obchodem“.

Španělsko nyní zvažuje důsledky operace, protože tanker byl zadržen ve vodách, které považuje za své, uvedl Borrell, který byl tento týden navržen na šéfa unijní diplomacie po Italce Federice Mogheriniové. Španělsko neuznává vody u strategického Gibraltaru jako britské.

Washington se o tanker zajímal, protože je odhodlán zabránit Íránu v profitování z obchodování s ropou ve chvíli, kdy islámská republika čelí americkým sankcím. Británie by ale nezakročila na takto zdůvodněnou žádost USA. Když se ale 330 metrů dlouhý tanker dostal do vod Gibraltaru, britské úřady dospěly k závěru, že nemají jinou možnost než jednat v souladu se sankcemi EU proti Sýrii, které Londýn silně podporuje, komentuje akci analytik BBC.

Přesto ale podle BBC bude pro Británii těžké zbavit se nařčení, že jednala na žádost USA. To je problematické zejména proto, že to nahrává íránskému přesvědčení, že Evropa není opravdu odhodlána zachránit mezinárodní jadernou dohodu s Íránem, od které loni odstoupily USA.

Choulostivý Gibraltar

Gibraltar je britské zámořské území – enkláva – nacházející se na okraji Španělska na jihu Pyrenejského poloostrova.

Španělsko bylo nuceno postoupit Gibraltar Velké Británii v roce 1713 Utrechtskou smlouvou ukončující války o španělské dědictví. Roku 1830 se gibraltarská posádka stala formálně britskou kolonií. V letech 1967, 1976 a 2002 se konala referenda o připojení ke Španělsku, ale většina obyvatelstva je odmítla.