Indie a Británie uzavřely obranný pakt. Vztahy nebyly nikdy tak dobré jako nyní, prohlásil Johnson

Indický premiér Naréndra Módí a předseda britské vlády Boris Johnson se v Dillí shodli na nutnosti příměří na Ukrajině a podepsali novou obrannou dohodu. Obě země plánují i partnerství v oblastech technologií, vědy a zdravotnictví. Johnson po setkání prohlásil, že by chtěl, aby státy do konce října dojednaly smlouvu o volném obchodu, informovala agentura Reuters.

Británie má Indii pomoci s vývojem vlastních stíhacích letadel. Společnou obrannou spolupráci chtějí státy uplatňovat na moři, na zemi, ve vzduchu, vesmíru a kybernetickém prostoru. „Hrozby nátlaku ze stran autokracií jsou teď vyšší než dřív, a proto je důležité, abychom prohloubili naši spolupráci,“ prohlásil britský premiér na společné tiskové konferenci.

Západ se od počátku ruské invaze na Ukrajinu snaží přimět Indii, aby snížila svoji závislost na Rusku. Ta na Moskvu spoléhá především s dodávkami vojenského vybavení, které Rusko nabízí levněji než například Británie. Podíl ruské ropy je v celkovém objemu spotřeby Indie malý, kvůli poskytnutým slevám se však počet dovezených barelů zvyšuje.

Indická diplomacie je ve vyjádřeních k válce na Ukrajině opatrná. Na plénu OSN odsoudila zabíjení civilistů v ukrajinské Buče, zdržela se ale hlasování o rezolucích odsuzujících ruskou invazi a nepřipojila se ani k mezinárodní kritice ruského prezidenta Vladimira Putina. Nepřijala také sankce, které na Rusko uvaluje například i Jižní Korea a Japonsko.

Technologická spolupráce

Kromě obrany se má rozšiřující spolupráce mezi Londýnem a Novým Dillí týkat především technologií, vědy, energetiky a zdravotnictví. Konkrétně by mohlo jít o vodíkové technologie, elektromobily, solární a větrnou energii a umělou inteligenci. Johnson označil indické IT technologie za pozoruhodné. „Vytváříme vývozní povolení Indii na míru. Snížíme byrokracii i délku přepravy,“ slíbil britský premiér.

Pro dokončení obchodní dohody mezi oběma státy bude důležité rozvolnění obchodních pravidel a zmírňování podmínek, za kterých mohou Indové studovat a pracovat v Británii. Ještě před vstupem do prezidentského paláce Johnson prohlásil, že vztahy obou zemí „nikdy nebyly tak dobré a silné jako nyní“.

Indie je pro Británii patnáctým největším obchodním partnerem. K třetímu čtvrtletí 2021 tvořil byznys s Indií 1,7 procenta britského zahraničního obchodu. Indie je jednou z nejrychleji rostoucích světových ekonomik a po Číně druhou nejlidnatější zemí. Počet obyvatel obou asijských velmocí se pohybuje kolem 1,4 miliardy.