Hongkong schválil imigrační zákon, může zabránit lidem opustit město

Hongkong přijal nový imigrační zákon, který umožňuje zakázat lidem vstoupit do města nebo ho opustit. Informovala o tom agentura AFP, podle níž rostou obavy, že hongkongské úřady budou podobně jako úřady v pevninské Číně zákon využívat proti aktivistům.

Normu schválil hongkongský parlament, z nějž loni v listopadu odešli všichni opoziční poslanci na protest proti vyloučení čtyř svých kolegů, kteří údajně ohrožovali národní bezpečnost.

Nový imigrační zákon dává šéfovi imigračního úřadu pravomoc zakázat lidem nastoupit do letadla, které směřuje do Hongkongu, nebo naopak z města pryč. K tomuto kroku není zapotřebí žádný soudní příkaz a nelze se proti němu odvolat.

Proti návrhu zákona již dříve protestovali aktivisté, právníci i někteří podnikatelé, kteří upozornili, že zákon dává šéfovi imigračního úřadu „neomezenou moc“. „Když budou mít tuto absolutní moc, nevíte, proti komu ji použijí,“ prohlásila právnička Chow Hang-tung.

Bývalá britská kolonie Hongkong se vrátila pod čínskou správu v roce 1997. V současné době je Hongkong spravován podle principu jedna země, dva systémy, což má zaručovat demokratické zřízení a autonomní výsady. Peking ale svými kroky, včetně zavedení bezpečnostního zákona či chystaných změn hongkongského volebního systému, tyto svobody postupně omezuje. Od masových prodemokratických demonstrací v roce 2019 byla řada předních aktivistů zatčena nebo uprchla do zahraničí.