Hizballáh a jeho spojenci ztratili v Libanonu parlamentní většinu

Libanonský šíitský Hizballáh a jeho spojenci v nedělních parlamentních volbách přišli o parlamentní většinu. Podle úterního oznámení ministerstva vnitra tento blok nemá 65 křesel potřebných k zachování většiny ve stoosmadvacetimístném parlamentu. Po minulých volbách jich měl 71. V úterý oznámené výsledky jsou konečné.

Vyplývá z nich také, že kandidáti podporující reformy získali 13 mandátů, což se označuje za bezprecedentní úspěch. V této skupině jsou politici, kteří podporovali protivládní demonstrace, jež začaly v roce 2019 a jejichž účastníci požadovali kompletní výměnu libanonské politické elity. Připisovali jí hlavní vinu na korupci a špatné ekonomické situaci.

Blok kolem Hizballáhu tvoří kromě poslanců této strany, která má silné vojenské křídlo, jež bojuje proti Izraeli a je spojencem Damašku, také šíitské hnutí Amal, křesťanské Svobodné vlastenecké hnutí (FPM) a několik dalších příznivců Hizballáhu. Zdroj této strany potvrdil agentuře Reuters, že blok nyní bude mít 62 poslanců. Ztráty zaznamenalo zejména FPM.

Jiná strana libanonských křesťanů nazývající se Libanonské síly (LS) naopak posílila a má mít 20 křesel. Tato strana patří ke kritikům politiky Hizballáhu.

K urnám v neděli přišlo 41 procent voličů, přičemž mimořádně nízká účast byla v oblastech obývaných sunnitskými muslimy. Jejich hlavní politický představitel, bývalý premiér Saad Harírí, volby bojkotoval. V pondělí svůj postup obhajoval slovy, že to umožnilo zásadní přeskupení politických sil v zemi.

Povolební vyjednávání o složení vlády bývají v Libanonu velmi dlouhá. Země ovšem čelí hluboké ekonomické krizi a pomoc mezinárodních institucí je vázaná na rychlé provedení reforem. Generální tajemník OSN António Guterres vyzval k rychlému sestavení vlády, v níž budou zastoupeny všechny složky a která bude schopná řešit ekonomickou krizi.