Blinken s Raabem jednali na úvod setkání ministrů G7. Zhodnotili vztahy s Ruskem a Čínou

V Londýně během pondělí začalo třídenní setkání ministrů zahraničí skupiny G7. První osobní schůzku má za sebou americký ministr zahraničí Antony Blinken s britským protějškem Dominicem Raabem. Ti hovořili mimo jiné o vztazích k zemím, jako jsou Rusko, Čína nebo Severní Korea. Vyzvali je ke změně chování a zároveň vyjádřili touhu pro zlepšení vztahů s nimi. Blinken po setkání vyslovil přání, aby se KLDR vydala diplomatickou cestou k jadernému odzbrojení. Čínu vyzval, aby se držela mezinárodního řádu založeného na pravidlech.

Ministři zahraničí států G7 spolu v britské metropoli osobně hovořili poprvé od začátku koronavirové pandemie. Británie, na niž teď připadá předsednictví skupiny, vidí setkání šéfů diplomacií jako příležitost k upevnění vlivu zemí Západu na světové scéně. Chce také diskutovat třeba o obnově života po koronavirové nákaze, boji proti klimatickým změnám nebo postoji k Číně a Rusku. Hlavním jednacím dnem bude úterý.

Blinken na úvod tiskového brífinku po jednání s Raabem řekl, že USA nemají bližšího spojence, než je Británie. Oba politici si notovali ve vyjádřeních vůči zemím, s nimiž má Západ problematické vztahy. Šéf americké diplomacie například poděkoval ostrovní zemi za pomoc v úsilí o to, aby Rusko skládalo účty za své chování. To se podle Raaba musí změnit. Britský ministr zahraničí zároveň řekl, že existuje šance na zlepšení vztahů s Moskvou.

Blinken: Dali bychom přednost stabilnějšímu, předvídatelnějšímu vztahu s Ruskem

Americký prezident Joe Biden dlouho velmi jasně říká, že „pokud se Rusko rozhodne jednat bezohledně nebo agresivně, my odpovíme,“ prohlásil Blinken. „Neusilujeme ale o eskalaci. Dali bychom přednost stabilnějšímu, předvídatelnějšímu vztahu. A pokud Rusko půjde tímto směrem, půjdeme jím i my,“ dodal politik. 

Pokud jde o Severní Koreu, Blinken doufá, že využije příležitosti k jadernému odzbrojení. „Doufám, že Severní Korea vyžije příležitosti k diplomatické činnosti a že uvidíme, zda existují cesty k pokroku směrem k cíli denuklearizace Korejského poloostrova,“ řekl americký šéf diplomacie.

Ministři dále hovořili například o Afghánistánu, kde se podle Blinkena soustředí na rozvážné, bezpečné a spořádané stahování spojeneckých sil, přičemž USA hodlají nadále podporovat vládu v Kábulu. Mezi tématy rozhovoru byl také boj proti klimatické změně. Blinken v pondělí hovořil o nutnosti rychlejšího snižování emisí a potřebě udržitelné obnovy světové ekonomiky.

Připravování půdy pro lídry G7

Šéfové diplomacií budou připravovat půdu pro summit vůdců zemí G7 plánovaný na červen v Británii, na nějž podle plánu dorazí při své první oficiální zahraniční cestě také prezident Biden. Ten se ujal úřadu letos v lednu a zavázal se, že obnoví spolupráci s tradičními spojenci USA, která za jeho předchůdce Donalda Trumpa pokulhávala.

Kromě zemí skupiny G7, do níž se vyjma Británie a USA řadí také Kanada, Francie, Německo, Itálie a Japonsko, pozval Raab do Londýna rovněž ministry z Austrálie, Indie, Jihoafrické republiky a Jižní Koreje. V úterý mají hovořit také například o Íránu, Sýrii, Ukrajině nebo Myanmaru.