Bavorsko chce povinné testy pro pendlery. Slovensko zřejmě bude testovat přijíždějící na hranicích

Události ČT: Situace v okolních zemích (zdroj: ČT24)

Bavorsko chce zavést povinné testování lidí, kteří do země přijíždějí za prací z rizikových oblastí v zahraničí. Opatření se zřejmě dotkne především pendlerů z Česka a Rakouska. Kdy začne platit, zatím není jasné. Přísnější režim na hranicích chystá i Slovensko, od 2. listopadu zřejmě začne na hranicích se sousedními zeměmi testovat cestující na koronavirus.

On-line přenos

Šíření koronaviru - říjen

  • 22:48

    Ve Francii se za posledních 24 hodin prokázala nákaza koronavirem u 35 641 lidí. Jedná se o pokles oproti dni předtím, kdy se infekce potvrdila u bezmála 48 tisíc osob. Počet zemřelých s covidem-19 tam vzrostl o 224 na celkových 36 788 od začátku pandemie, napsala agentura Reuters.

  • 21:40

    Ve snaze zpomalit šíření koronavirové nákazy vyhlásí Portugalsko uzávěru na většině svého území. Platit začne od středy, uvedl premiér António Costa.

  • 20:14

    Britská vláda zavede kvůli koronaviru v Anglii měsíční plošnou uzávěru. Fungovat budou jen nezbytné služby, omezeny budou i společenské kontakty.

Bavorský premiér Markus Söder ve středu v zemském sněmu oznámil, že chce, aby lidé, kteří do země přijíždějí za prací z rizikových oblastí v zahraničí, byli povinně testováni. „Naším cílem je, aby hranice zůstaly otevřené,“ zdůraznil Söder. „Kdo chce ale udržet otevřené hranice, musí se postarat o více bezpečnosti,“ dodal. 

Opatření, které má podle něj zabránit uzavření hranic, se podle agentury DPA dotkne především pendlerů z Česka a Rakouska. Napříště budou muset předkládat negativní test na koronavirus jednou týdně.

Negativní test na koronavirus bude muset při vstupu do Bavorska předkládat každý zahraniční pracovník, který v uplynulých 14 dnech pobýval v některé z rizikových oblastí.

Podle českého velvyslance v Německu Tomáše Kafky bude opatření podobné tomu, které již dříve uplatnil bavorský zemský okres Cham. „Bude sedm dní na to, aby si pendleři obstarali první test,“ uvedl. Okres Cham dosud žádal od českých pendlerů testy ve dvoutýdenním intervalu, u pracovníků ve zdravotnictví každých pět dní. Bavorská vláda bude nově od pendlerů plošně požadovat nový test každých sedm dní.

„Je to velmi správné a naprosto s tím souhlasím. Ať se testuje, protože nárůst pozitivních pendlerů je v poslední době obrovský,“ uvedla šéfka Asociace pendlerů Zuzana Vintrová. Čím víc lidí se otestuje, tím více se podle ní chrání i Česko.

Německý Institut Roberta Kocha zařadil Česko na seznam rizikových oblastí již 25. září. Ze čtyř rakouských spolkových zemí, které s Bavorskem sousedí, považuje institut nyní za rizikové dvě: Tyrolsko a Vorarlbersko.

Söder v projevu k vývoji epidemie v Bavorsku také uvedl, že hodlá zavést v ohniscích nákazy nové restrikce. V oblastech, které budou mít více než 100 nakažených na 100 tisíc obyvatel za sedm dní, bude omezený počet účastníků na akcích na 50 a restaurace a hospody se budou zavírat ve 21:00. Výjimky z omezeného počtu účastníků budou platit jen pro bohoslužby a demonstrace.

V Bavorsku v poslední době stále více okresů překračuje symbolickou hranici 50 případů nákazy na 100 tisíc obyvatel za sedm dní. Osm měst a venkovských okresů je nyní podle premiéra už nad hranicí 100 případů. Jsou mezi nimi například Mnichov, Augsburg, Schweinfurt či Weiden.

Slovensko chystá testy na hranicích

Přísnější režim na hranicích se chystá zavést i Slovensko, ve středu to avizoval ministr obrany Jaroslav Naď. Oznámil, že Slovensko patrně 2. listopadu začne na hranicích se sousedními zeměmi testovat cestující na koronavirus.

„Budou testováni všichni lidé, kteří budou projíždět hranice,“ uvedl Naď. Vláda podle něj předběžně počítá s tím, že testy by platily dva týdny.

Ministr vnitra Roman Mikulec uvedl, že tamní úřady musejí rozhodnout například o tom, zda zůstanou otevřené všechny hraniční přechody.

Při cestách z Česka na Slovensko však musejí již nyní lidé mít až na výjimky negativní výsledek testu na koronavirus, aby se v zemi pod Tatrami vyhnuli karanténě.

Českou republiku zařadila Bratislava mezi rizikové státy na svém koronavirovém seznamu 18. září. Zmíněné omezení se při cestování z Česka na Slovensko nevztahuje například na řidiče nákladní a autobusové dopravy, piloty a posádky letadel či vlaků, dále na jiné vybrané profese včetně zdravotníků, na pendlery dojíždějící v blízkosti hranice za prací, na studenty, umělce či členy sportovních klubů.

EU řeší, jak pomoci členským státům

Představitelé Evropské unie už v červenci schválili zvýšení dlouhodobého rozpočtu o fond obnovy v objemu 750 miliard eur (přes 20 bilionů korun), který má evropským ekonomikám pomoci dostat se z krize způsobené opatřeními proti šíření koronaviru.

EU je připravená ale i s další podporou. „Budeme samozřejmě situaci dál pozorně sledovat a jsme připraveni reagovat novými návrhy, pokud to bude potřeba,“ řekl místopředseda Evropské komise Valdis Dombrovskis. Dodal, že nová vlna koronaviru bude mít vliv na podzimní ekonomický výhled, který by měla Komise zveřejnit příští měsíc.

obrázek
Zdroj: ČT24

Český premiér Andrej Babiš minulý týden předal předsedkyni Evropské komise Ursule von der Leyenové národní plán obnovy, na jehož základě může Česká republika z unijního fondu získat až 182 miliard korun. Česko chce být podle premiéra mezi prvními zeměmi, kterým Komise plán schválí.

Komise bude posuzovat národní plány v rámci takzvaného evropského semestru. Na základě plánů, které by měly ladit s reformními požadavky EK, pak Brusel z fondu rozdělí velkou většinu peněz, konkrétně přes 670 miliard eur.

Události, komentáře: Opatření v Německu a ve Švédsku (zdroj: ČT24)