Arabsky hovořící drúzové slouží v izraelské armádě. „Hamás spáchal nelidské krutosti“

Události: Drúzové slouží v izraelské armádě (zdroj: ČT24)

V izraelské armádě neslouží jen Židé, ale třeba i arabsky mluvící drúzové a dobrovolníci z řad dalších menšin. Právě mezi drúzskou menšinou, která truchlí za padlé vojáky, natáčel zpravodaj ČT David Borek.

Muna Saadová listuje rodinným fotoalbem. Teprve si zvyká na to, že je vdovou po padlém izraelském vojákovi. „Teď se s tím musím vyrovnat. Mám dvě dcery a syna a musím se dát znovu dohromady a udržovat manželovu památku,“ sděluje manželka padlého drúzského vojáka Saadová. Její rodnou řečí je arabština. Město Januch-Džat v severním Izraeli totiž obývají drúzové.

Stotisícová menšina slouží v armádě po boku židovských vojáků. „My bráníme svůj domov, svou zemi. Drúzská komunita je partnerem židovského národa v židovském státě, v Izraeli,“ míní starosta drúzského města Januch-Džat Múdi Saad.

Z okna starostovy kanceláře jsou vidět pohraniční hory. Právě tam 9. října zemřel podplukovník Alim Saad, když odrážel útok islamistů z Libanonu. „Ve středu, dva dny po té nešťastné události, měl ukončit aktivní službu. Chystal se, že půjde studovat a bude běžným civilistou. Takže to pro mě není vůbec snadné,“ svěřuje se Saadová.

„Zabránil velkému neštěstí. Kdyby tito proklatí teroristé uspěli a pronikli do pohraničních vesnic, mohli provést podobný masakr jako ten, který jsme viděli poblíž Pásma Gazy,“ myslí si místní šejk a strýc padlého vojáka Sálih.

Vztahy nebyly vždy idylické

Další voják ze stejného města padl na jihu v Gaze. Portréty obou jsou zde k vidění prakticky všude. Služba v armádě je tu však samozřejmostí. „Za celých 24 let vojenské služby jsem nikdy nepocítil diskriminaci, nebo že bych byl brán jako někdo odlišný,“ uvádí drúzský veterán izraelské armády Salim.

Jediná odlišnost je jazyková, a ta je spíš zdrojem přátelského vtipkování. „Když třeba potřebujete narychlo říct nějaké slovo a nepamatujete si, jak se to řekne hebrejsky. To se vždycky stává a vždycky je to legrace,“ říká Salim.

Drúzové jsou důkaz, že část arabské populace stojí na straně Izraele. „To není Židé versus Arabové nebo muslimové. To není Palestina versus Izrael. To, co spáchal Hamás neboli Islámský stát, to jsou nelidské krutosti. To je jako holokaust,“ říká starosta Saad.

Vztahy drúzské menšiny a státu Izrael ale nebyly vždy zcela idylické. Před pěti lety přijal izraelský Knesset zákon o národním státu, který vyvolal kritiku mezi částí drúzské komunity. Namítali, že může ohrozit práva jejich menšiny. Teď vláda plánuje zákon změnit.

Múně Saadové to manžela nevrátí. Ale oběť, kterou on a ostatní drúzové přinesli, může vést k jejich ještě větší integraci do společnosti.