V Krkonoších objevili nový druh jedovatého pavouka

Události v regionech: V Krkonoších objevili zápřednici jedovatou (zdroj: ČT24)

Správci Krkonošského národního parku (KRNAP) objevili v horách nový druh pavouka – zápřednici jedovatou. Na rozdíl od ostatních druhů pavouků, kteří se v Česku vyskytují, zápřednice dokáže prokousnout lidskou kůži. Podle ochranářů se jí lidé proto často obávají, útočí ale většinou pouze v sebeobraně, případně když chrání svá mláďata.

Arachnolog Jan Dolanský z Východočeského muzea Pardubice už kousnutí od zápřednice zažil dvakrát. Bolest je podle něj okamžitá, kousnutí ale člověka na životě neohrožuje. „Původem je pavouk z jižní Evropy. Na sever Čech a do horských oblastí se dostává v posledních pěti letech,“ řekl.

Nejde přitom o jediný přistěhovalý druh u nás. Třeba loni v říjnu objevili odborníci v Plzni sršeň asijskou, minulý týden také na Opavsku. Letos potvrdili i výskyt asijského keřového komára na Olomoucku.

Svá hnízda si zápřednice staví na květech nebo vysokých stéblech trávy. Nacházet by se proto mohla na loukách. Právě na louce nad Horním Maršovem ji správci KRNAP objevili, stejně tak i na polské straně pohoří.

Turista na zápřednici běžně nenarazí

Najít pavučinové zámotky zápřednice však není vůbec jednoduché, turisté se tak obávat nemusejí. „Je to poměrně vzácný nález. Máme potvrzené dvě lokality, protože zápřednice jedovatá je teplomilný druh pavouka, který se v Krkonoších nevyskytoval,“ uvedl mluvčí KRNAP Radek Drahný.

V Krkonoších navíc tento pavouk nenajde ani typickou vegetaci, na které se vyskytuje. Není tak vůbec jasné, jak se zápřednice dostala právě do této lokality. Podle odborníků by mohlo být důvodem množství neposečených luk.