Tolik žádostí v jedné trestní věci ještě Blažek nepodal, řekl Stříž Deníku N o ministrově zájmu o bytovou kauzu

Žádosti ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS) o informace týkající se kauzy kupčení s městskými byty v Brně nejvyššímu státnímu zástupci Igoru Střížovi nepřijdou šťastné. Stříž to řekl Deníku N. Dodal ale, že žádostmi Blažek nepřekračuje své pravomoci a nechce znát věci, které by ohrozily vyšetřování. Mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství (NSZ) Petr Malý sdělil, že Stříž se odpoledne s ministrem sešel. Blažek podle deníku a Seznam Zpráv čtyřikrát žádal žalobce o informace týkající se dotyčné kauzy. Stříž pro Deník N uvedl, že dosavadní žádosti ministra byly adresovány jak jemu, tak i vrchnímu státnímu zástupci v Olomouci.

První Blažkova žádost se podle Stříže týkala bývalé obviněné, jejíž trestní stíhání bylo zrušeno. Zmíněná žena se podle něj obrátila na ministra se svými požadavky či spíše dojmy. V druhém případě šlo o podnět advokáta, který poukazoval na údajné nezákonnosti a průtahy v řízení. Ve třetím a čtvrtém případě chtěl ministr informace k interpelacím poslanců, píše Deník N.

„Ve všech případech chtěl jen to, abychom se vyjádřili k obsahu jednotlivých podání, která mu na ministerstvo přišla. V případě interpelace je to zcela normální a zákonné, protože odpověď na interpelaci potřebuje k plnění povinností jako člen vlády,“ uvedl Stříž.

Zpravidla (Blažek) žádá podklady pro odpovědi na interpelace poslanců. Ale nevím, v kolika případech to bylo. Zatím nemám přesné číslo. Zcela jistě vám ale můžu říct, že v žádném jiném případu nedosahoval počtu čtyř žádostí na jednu trestní věc, které podal v případu, o němž mluvíme.“Zdroj: Deník N
Igor Stříž
Nejvyšší státní zástupce

Nejvyšší státní zástupce to vnímá tak, že ministr v posledních dvou případech osobně nežádá informace, ale chce podklady pro to, aby mohl odpovědět na interpelace poslanců. „On vlastně parafrázuje a přepisuje otázky poslanců, kteří interpelace podávají, ale vždy připojuje i příslušný podnět, tedy i tu interpelaci,“ uvedl.

Blažek ve středu na Twitteru uvedl, že k případu registruje pět interpelací z koaličních i opozičních lavic. „Vládě jsem dnes (ve středu) o dění podal zprávu,“ dodal ministr.

Stříž: Vždy dostane jen takové informace, které neohrozí vyšetřování

Ohledně prvních dvou případů Stříž řekl, že by pro ministra bylo jednodušší, kdyby je postoupil příslušnému státnímu zastupitelství, které by je vyřídilo samo. Když se ale rozhodl podání a stížnosti vyřizovat přímo, informace k tomu, aby na ně mohl odpovědět a vyřídit je, dostal.

„Zdůrazňuji, že ať už pan ministr žádá jakékoli informace, vždy dostane jen takové, které nemohou ohrozit trestní řízení. Nedostal a ani nechtěl informace o stavu dokazování, o rozboru jednotlivých důkazů a podobně,“ uvedl Stříž. Podle něj ministr žádosti vždy formuloval s odkazem na přiložená podání stěžovatelů, aby se vyjádřili k jejich obsahu.

Nejvyšší státní zástupce ale řekl, že mu to ze strany ministra nepřijde šťastné. Podle něj je proto ministr v médiích osočován, že překračuje své pravomoci, že zasahuje do živé kauzy. „Ale to jsou záležitosti, které si musí posoudit on sám. Já posuzuji pouze důvodnost a zákonnost a ty jsou stále v mantinelech paragrafu 13 zákona o státním zastupitelství, podle kterého ministr může žádat o informace o stavu řízení, pokud je potřebuje pro potřeby řízení ministerstva nebo jako člen vlády,“ dodal.

Stříž se ve středu odpoledne s Blažkem sešel na pracovní schůzce. „Samozřejmě oba spolu hovořili i o vyžadování informací a komunikaci ministra se státním zastupitelstvím,“ uvedl mluvčí Malý. Stříž podle něj Blažka informoval o mechanismu, jakým způsobem jsou podobné žádosti vyřizovány a jaký je rozsah informací o stavu trestního řízení, které může státní zastupitelství ministrovi poskytnout.

Fiala: Blažek jedná v souladu se zákonem

„Ministr spravedlnosti Pavel Blažek jedná v souladu se zákonem i povinnostmi ministra,“ řekl k Blažkovým žádostem o informace týkající se kauzy kupčení s městskými byty v Brně premiér Petr Fiala (ODS).

Blažek podle premiéra sám požádal o to, aby mohl svůj postup vysvětlit. „To naprosto přesvědčivým způsobem udělal,“ řekl premiér. Ministerstvo podle něj musí řešit podněty a stížnosti týkající se práce justice i státních zástupců. V druhém případě musí dotazy vznést přímo ministr, doplnil.

Blažek stejně postupuje i v jiných případech, kde se objevují pochybnosti, a musí tak postupovat zejména u případů, kde se ukáže, že stíhání bylo nezákonné či kde se objeví úniky ze spisů.

„K žádnému ovlivňování kauz nedochází, nemůže docházet. Dotazy, které kladl pan ministr Blažek v případě takzvané brněnské kauzy se netýkaly členů ODS, a žádný dotaz, který vznese ministr spravedlnosti, nemůže být interpretován tak, že znamená zásah do řízení,“ doplnil ministerský předseda. Pokud by to takový zásah znamenalo, příslušný orgán mu nemůže odpovědět, dodal.

Transparency International hovoří o střetu zájmů

V úterý se na předsedu vlády s výzvou k odvolání ministra Blažka obrátila Transparency International ČR. Důvodem je podle ní „setrvalý střet zájmů šéfa resortu spravedlnosti a zejména jeho aktivní vměšování se do živé kauzy týkající se brněnského případu kupčení s městskými byty“.

Policie loni na podzim v Brně zasahovala kvůli bytům a městskému majetku vícekrát. Počátkem října v souvislosti s privatizací bytů na radnici městské části Brno-střed obvinila osm lidí v čele s politikem ODS Otakarem Bradáčem. V polovině října pak zadržela skupinu lidí v souvislosti s pokusem o ovládnutí černovické pískovny.