Státní zástupce obžaloval pět lidí a jednu firmu kvůli zakázkám v Nemocnici Na Františku

V případu manipulace s veřejnými zakázkami Nemocnice Na Františku v Praze padla obžaloba. ČT to sdělil dozorující státní zástupce z Vrchního státního zastupitelství v Praze Zdeněk Matula. Obžalobě čelí pět lidí a jedna firma. Případ souvisí se zásahem Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) v roce 2018. Kriminalisté tehdy zasahovali v Nemocnici Na Františku, na Bulovce a dalších místech. Obvinění čelil také podnikatel Tomáš Horáček, který s žalobcem už předloni uzavřel dohodu o vině a trestu.

„V části případu týkající se manipulace s veřejnými zakázkami Nemocnice Na Františku byla podána obžaloba k Obvodnímu soudu pro Prahu 1 na pět fyzických a jednu právnickou osobou,“ uvedl Matula. Doplnil, že jedna z firem, která také čelila obvinění, uzavřela dohodu o vině a trestu. Rozhodnout o ní musí ještě soud.

Podání obžaloby potvrdila ČT také nemocnice. „Od Vrchního státního zastupitelství v Praze jsme obdrželi vyrozumění o podání obžaloby u Obvodního soudu pro Prahu 1. Do zahájení soudního řízení ani v jeho průběhu se však nebudeme k této záležitosti podrobněji vyjadřovat,“ uvedla bez dalších podrobností mluvčí nemocnice Lucie Krausová.

V případu už padly tresty

Kauzu rozplétá NCOZ. K zásahu došlo na konci června 2018. Kromě dvou pražských nemocnic policisté zasahovali také v několika sociálních zařízeních v Praze a Středních Čechách. Server iRozhlas následně uvedl, že obvinění si vyslechl tehdejší ředitel Nemocnice Na Františku Robert Zelenák, podnikatel Tomáš Horáček nebo exmanažer společnosti Eurest Antonín Tvrdoň.

Tvrdoň loni za zjednání výhody při zadání veřejné zakázky přijal tříletý podmíněný trest s odkladem na pět let, pětiletý zákaz uzavírání smluv na plnění veřejných zakázek a účasti v zadávacích řízeních a také peněžitý trest půl milionu korun. Potrestán byl v souvislosti se zakázkou na stravovací služby pro Nemocnici Na Františku v hodnotě 33 milionů korun.

Horáček, kterého policisté podle médií považují za ústřední postavu případu a který s vyšetřovateli spolupracuje, už dříve souhlasil s půlročním trestem, sedmiletým zákazem působení v obchodních společnostech a peněžitým trestem pět milionů korun. Zavázal se také k uhrazení škody zhruba 600 tisíc korun.

Loni soud schválil také další tři dohody týkající se dvou lidí, Igora Weisse a Oldřicha Kozáka, a firmy MW Dias. Obvinění i společnost přijali peněžité tresty. Tato část případu souvisela se zakázkou na úklid Fakultní nemocnice Bulovka z roku 2017.

Vyšetřování pokračuje

Žalobce Matula podle informací ČT aktuálně rozhoduje ještě o jednom návrhu na obžalobu. Ten se týká zakázek Nemocnice na Bulovce, v části případu pak pokračuje vyšetřování. Konkrétní jména obviněných státní zástupce nekomentuje.

Celkem bylo v kauze, která se týká různých zakázek, postupně obviněno přes dvacet lidí a osm právnických osob. Podle dřívějších informací médií je v kauze stíhána také bývalá ředitelka Fakultní nemocnice Bulovka Andrea Vrbovská nebo bývalý poslanec ODS Marek Šnajdr.

Server Seznam Zprávy už dříve napsal, že policie Šnajdra a Vrbovskou viní z údajné manipulace zakázky na obnovu lineárních urychlovačů ve Fakultní nemocnici Bulovka. Podle Deníku N se kriminalisté nově zabývají také zakázkou týkající se pojištění, kdy nemocnice pod vedením Vrbovské nehledala přímo pojišťovnu, ale zprostředkovatele. Deník v prosinci uvedl, že měl Šnajdr lobbovat za zájmy klienta firmy, se kterou byl spjatý.