V rozsáhlé kauze nemocničních zakázek schválil soud další dohodu, muž přijal podmínku

V kauze údajných manipulací s nemocničními zakázkami přijal Antonín Tvrdoň podmíněný trest. Dohodu o vině a trestu, kterou uzavřel se státním zástupcem, v úterý pravomocně schválil Obvodní soud pro Prahu 1. Aktuálně projednávaná část případu souvisí se zakázkou na stravovací služby pro Nemocnici Na Františku v Praze v hodnotě 33 milionů korun.

Tvrdoň za zjednání výhody při zadání veřejné zakázky přijal tříletý podmíněný trest s odkladem na pět let, pětiletý zákaz uzavírání smluv na plnění veřejných zakázek a účasti v zadávacích řízeních a také peněžitý trest 500 tisíc korun. Podle žalobce Zdeňka Matuly projevil sebereflexi, při uzavírání dohody státní zástupce zohlednil i to, že jednáním obviněného nevznikla žádná škoda.

Tvrdoňovi hrozil podle Matuly trest od dvou do osmi let. „Trest jsem vážil právě v tomto zákonném rozmezí a byl zvolen ten nejpřísnější možný podmíněný trest,“ řekl po soudním jednání Matula. Peněžitý trest pak podle žalobce reflektuje to, že měl obviněný k jednání zištný motiv.

Tvrdoň se podle vyšetřovatelů v souvislosti se zakázkou jako zástupce jednoho z dodavatelů spolu s dalšími lidmi podílel na tvorbě zadávací dokumentace. „Jinými slovy si tvořil zadávací dokumentaci takzvaně na míru,“ uvedl Matula.

Zakázka ale nakonec zadána nebyla, nabízená cena totiž byla podle policistů vyšší, než zadavatel očekával. Zadavatel podle žalobce potřeboval souhlas s navýšením prostředků, kterého ale nedosáhl, zakázka proto byla zrušena.

Druhá dohoda v případu

Celkem bylo v kauze, která se týká i jiných zakázek, postupně obviněno přes dvacet lidí a osm právnických osob. Matula už loni uzavřel dohodu o vině a trestu s podnikatelem Tomášem Horáčkem, kterého policisté podle dřívějších informací považují za ústřední postavu případu a který s vyšetřovateli spolupracuje.

Horáček souhlasil s půlročním trestem, sedmiletým zákazem působení v obchodních společnostech a peněžitým trestem pět milionů korun. Zavázal se také k uhrazení škody zhruba 600 tisíc korun. Dohodu schválil soud v prosinci.

Minulý týden soud schválil další tři dohody týkající se dvou lidí, Igora Weisse a Oldřicha Kozáka, a firmy MW-Dias. Obvinění i společnost přijali peněžité tresty. Část případu, kterou soud minulý týden projednával, souvisela se zakázkou na úklid Fakultní nemocnice Bulovka z roku 2017.