Splašky míří potokem až k Moravskému krasu. Pomůže nová kanalizace ve dvou obcích na Blanensku

Nová čistírna odpadních vod (zdroj: ČT24)

Dvě obce na Blanensku – Žďárná a Suchý – budou mít novou čistírnu odpadních vod a splaškovou kanalizaci. Pojme splašky od mnohem víc lidí, než v obcích žije. V oblasti je s odpadními vodami dlouhodobý problém. Lidé tam zatím mají jen obyčejnou kanalizaci, nevyčištěná voda tak odtéká přímo do místního potoka. Ten protéká místy, kde začíná rozsáhlý podzemní jeskynní systém Moravského krasu.

Do potoka Žďárná ve stejnojmenné obci na Blanensku teče část splaškové vody z místních domů. Brzy ale přijde změna, v obci se momentálně staví nová splašková kanalizace. Místní na ni čekají léta. „Mám 45 let postavený barák a starý septik. Mám strach, že se propadnu, když přijedou děti a vnoučata. Jsem šťastná, že to dělají,“ řekla obyvatelka obce Věra Kejková.  

Voda z nové kanalizace zamíří do nové čistírny odpadních vod, která momentálně vzniká na okraji obce. Stát bude skoro 300 milionů korun, více než polovinu pokryje evropská dotace. Do projektu kanalizačního svazku Boskovice se přidaly dvě obce.

Spojením obcí dojde k výrazné úspoře. „Kromě ekonomické úspory, dojde také na úsporu elektrické energie, potřebných chemikálií a tak dále,“ řekla mluvčí Vodárenské akciové společnosti Iva Librová. Na obce se přenese asi dvacet procent nákladů. „Máme finanční modely, kdy by to naše cashflow mělo zvládnout,“ řekl starosta Jakub Hlubinka (nestr.).

V obci Suchý žije asi 480 obyvatel. Jejich počet ale během letní sezony mnohonásobně roste, a to díky rekreačnímu areálu. Právě čistírna odpadních vod a splašková kanalizace tak vesnici výrazně pomůžou.

Z odpadu až do jeskyně

Nevyčištěná odpadní voda navíc škodí i přírodě v Moravském krasu. Potokem Bílá voda tečou splašky až do Amatérské jeskyně, která je nejdelším jeskynním systémem v Česku. „Dochází k ulpívání nečistot na krápnících, usazování kalu v jeskyních. Kdybyste sem přišli v době suchého období, budete cítit i zápach,“ popsala situaci krajinná ekoložka z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR Marie Kotyzová.  

Kromě investice v Suchém a Žďárné mají dalšímu znečišťování krajiny zamezit i další nové čistírny odpadních vod kolem měst a obcí na Blanensku. Dobré zkušenosti už mají například v Jedovnicích. Tam čistírna funguje už čtyři roky, na její stavbě se dohodlo pět obcí. Zařízení pojme odpadní vodu od sedmi tisíc obyvatel. Ta ve Žďárné je dimenzovaná na 1670 obyvatel, ale neméně důležitá.