Sanace haldy v Heřmanicích stojí. Koksovna se obává ekologické havárie

Události v regionech: Zastavení sanace heřmanické haldy (zdroj: ČT24)

Sanace prohořívající haldy v ostravských Heřmanicích nepokračuje. Státní podnik Diamo ji zastavil kvůli změnám majetkových poměrů a sporům se zhotovitelem oddělovací stěny, která měla bránit prohořívání odvalu. V jeho blízkosti je skládka chemického odpadu z koksoven. Podle posudků, které si ostravská koksovna nechala zpracovat, v místě hrozí ekologická havárie. Diamo tvrdí, že má situaci pod kontrolou.

Heřmanická halda patří mezi největší svého druhu na Ostravsku a prohořívá už desítky let. Do ovzduší přitom unikají škodlivé látky. Státní podnik Diamo ji chtěl postupně odtěžit. Nyní ale tvrdí, že nemůže, jelikož část pozemků od firmy Asental, patřící Zdeňku Bakalovi, koupila firma Cresco & finance.

„Pokračování v sanačních pracích státnímu podniku Diamo brání vlastníci některých pozemků pod heřmanickým odvalem. Státní podnik Diamo jednal s bývalým vlastníkem pozemků, ta jednání ale byla z jeho strany přerušena a následně jsme se dozvěděli, že bývalý vlastník pozemku je prodal jinému subjektu,“ uvedl mluvčí Diama Tomáš Indrei.

„Společnost Cresco & finance nabyla pozemky pod odvalem Heřmanice až poté, co státní podnik Diamo ukončil jednání se společností Asental. A naším jediným cílem je zrychlení sanačních prací probíhajících na odvalu Heřmanice,“ řekl předseda představenstva společnosti Dalibor Tesař.

Sanační práce byly zastaveny, halda ale hoří dál. Termicky aktivní je přibližně její desetina, teplota pod povrchem je tam přibližně tři sta stupňů Celsia. Na úpatí haldy byla v roce 1991 založena skládka chemického odpadu z koksoven, v roce 2005 ji koksovny zapouzdřily. Nyní se bojí, že halda prohoří a termická aktivita se přiblíží až k nebezpečnému materiálu.

„Máme strach, že hoření odvalu Heřmanice, který je zhruba sedmdesát metrů od skládky chemického odpadu, by mohl nekontrolovatelně přehořet a tu skládku ohrozit, což by znamenalo poměrně velkou ekologickou havárii,“ varoval mluvčí společnosti OKK Koksovny Jindřich Vaněk.

Podle Indreie v tuto chvíli žádné nebezpečí pro Ostravu nehrozí. „My tady na místě provádíme měření pomocí termosond na několika místech, kontrolujeme to, a pokud by došlo k nějakému problému, tak jsme schopni okamžitě zasáhnout,“ ujistil.

Podle Tesaře ale už nyní teplota skládky nebezpečných odpadů dosahuje čtyřiceti stupňů Celsia. „Státní podnik Diamo disponuje odbornými stanovisky Vysoké školy báňské, ve kterých se uvádí, že kritická mez je padesát stupňů,“ řekl s tím, že rozdíl pouhých deseti stupňů ho velmi znepokojuje.

Oddělovací stěna

Problém blížícího se prohořívání měla vyřešit oddělovací vzdušná stěna. Tu mezi haldou a skládkou chemikálií stavěla na zakázku pro Diamo firma Ridera. Státní podnik si ji ale dodnes nepřevzal – podle něj je postavena z nevhodného materiálu, který může být hořlavý. „Odebrané vzorky potvrdily, že výplňový materiál oddělovací vzdušné stěny má povahu odpadu. Zhotovitele zásypu jsme proto vyzvali, aby ve věci nevhodně navezeného materiálu zjednal nápravu, ten na to nereagoval, a proto jsme zahájili reklamační řízení,“ sdělil Indrei.

„Po celou dobu provádění prací jsme byli průběžně kontrolováni, jak ze strany státního podniku Diamo, tak ze strany veřejnoprávních orgánů – zejména báňského úřadu i České inspekce životního prostředí. To, že námi budovaná oddělovací vzdušná stěna beze zbytku plní svůj cíl – zamezení dalšího postupu termické aktivity skrze tuto stěnu – potvrzuje několik nezávislých znaleckých posudků,“ brání se Roman Rohel ze společnosti Ridera Bohemia.

Posudek na vhodnost použitého materiálu bude mít Diamo zpracovaný v příštím roce. Ve sporu stojí proti sobě hned několik znaleckých posudků. Případem heřmanické haldy se už intenzivně zabývá i policie a Česká inspekce životního prostředí.