Proslavili ho Černí baroni. Zámek Zelená Hora se dočká opravy za stovky milionů

Zámek Zelená Hora u Nepomuku na Plzeňsku, známý díky románu a filmu Černí baroni, čeká rekonstrukce. Památka, kostel, kaple a hospodářský dvůr by měly po postupné obnově za stovky milionů korun vypovídat o historii místa i státu a o komunistické totalitě. Součástí opravených tras by měly být výstavy o Rukopisu zelenohorském nebo o perzekuci kněžích. Zámek patří obci Klášter, sama ze svého rozpočtu na obnovu ale nemá peníze. Pomoct by tak kromě Plzeňského kraje měly i evropské fondy. A také veřejná sbírka a speciální koncert.

Kraj teď zadá základní stavební, historické a technické průzkumy areálu, které potrvají tři čtvrtě roku, dá na ně milion korun. Včetně libret expozic by měly přijít asi na 3,5 milionu korun. 

„Zbylé peníze, doufáme, získáme z veřejné sbírky, kterou před dvěma dny vyhlásilo Post Bellum a na jejíž podporu organizujeme také sobotní koncert Plzeňské filharmonie na návsi obce Klášter,“ uvedl historik Zdeněk Hazdra, který vedl do loňska ÚSTR a kraji pomáhá.

Město Nepomuk a obec Klášter po dohodě s památkáři a státními lesy areál, zdevastovaný komunistickou armádou, vyklidí a vyčistí. V dubnu 2024 požádají o dotace z evropského programu IROP na vybudování zázemí pro návštěvníky – sociální zařízení, cesty, prvky na zajištění bezpečnosti a přístupu IZS, ukazatele a zřejmě také na obnovu zámecké vyhlídky. Podle Filipa Uhlíka, šéfa Regionální rozvojové agentury, která vizi zpracovala, si tyto první kroky vyžádají zhruba deset milionů korun.

Areál bude podle radního kraje Libora Picky (STAN) trvale veřejně přístupný. Dokončenou vizi podpořilo ministerstvo kultury, které přislíbilo pomoc z programu na záchranu architektonického dědictví, pomohou také Česká biskupská konference a Matice Jana Nepomuckého. Picka i Uhlík shodně vyjádřili přesvědčení, že dotace na zámek a okolí se podaří získat. „Pro projekty obnovy, jejichž přípravu jsme zahájili, je teď klíčová vize, průzkumy a zaměření objektů,“ řekl Uhlík.

Expozice by se měly týkat perzekucí církví, pomocných technických praporů, šlechtických rodů na panství, Rukopisu zelenohorského, svatého Jana Nepomuckého, svatého Vojtěcha a kreslíře Jiřího Neprakty a spisovatele Miroslava Švandrlíka. V plánech je podle Hazdry také obnova zámecké expozice, která tam byla ve třicátých letech, než odešli Aueršperkové a zámek se dostal do soukromých rukou. 

Partneři záchrany areálu už mapují mobiliář, který je na různých místech Česka a chtějí ho získat zpět. Podle Hazdry by měly být na zámku i restaurace nebo kavárna a prostory pro setkávání a koncerty, pro univerzity, vědecká pracoviště a workshopy. „Význam Zelené Hory je mnohovrstevnatý a jednoznačně přerostl rámec kraje do zahraničí,“ poznamenal šéf plzeňské organizace Post Bellum Jiří Kunc.

Koncem května začala podle místostarosty Kláštera Františka Roty na zámku první regulérní turistická sezona. O prázdninách je otevřeno každý den a do října o víkendech. Prohlídkový okruh vede po třech patrech interiérů zámku.