Otevřené radnice zprůhlední své hospodaření

Praha – Lidé by měli mít jasno, jak se vládne v jejich obcích. Konferenci s takovým poselstvím a názvem 'Otvírejme radnice' uspořádal ve spolupráci s pražskou Vysokou školou ekonomickou Fond Otakara Motejla. Rady, jak zprůhlednit hospodaření nebo zpřístupnit informace o fungování obecní samosprávy lidem, si přišly vyslechnout asi dvě stovky komunálních politiků nebo i jen aktivních občanů.

Na velkou část černošických úředníků je vidět přímo z ulice. Přestože v prosklené budově sídlí radnice už přes 20 let, opravdu průhledná politika tu začala teprve nedávno. „Jedna velká změna je, že tyto dveře jdou otevřít, on je dneska pátek. Mimo jiné jsme rozšířili úřední hodiny, protože opravdu chceme, aby byl úřad klientsky orientovaný,“ uvedl starosta Černošic Filip Kořínek (nestr. za Věci černošické).

Černošičtí klienti, tedy občané, tak z pohodlí domova najdou na stránkách města smlouvy, které radnice uzavřela, její rozpočet nebo jednotlivé veřejné zakázky. „Třeba tady máme cyklostezku, kterou jsme dostavěli. Projekty k tomu najdete na internetu. Už sem na úřad chodí míň lidí, což asi je výsledkem toho, že to všechno najdou na internetu,“ dodal Filip Kořínek.

A nejen tam. Pomocí cedulí přímo v ulicích ubezpečuje radnice občany třeba o tom, že ví, že železniční přejezd mění jízdu autem v zážitek z houpačky. A hlavně jak a kdy problém vyřeší.

Se svou otevřeností se chlubí třeba i nedaleká obec Psáry. Kromě videozáznamů z jednání zastupitelstva zveřejňuje na svých stránkách také všechny veřejné zakázky včetně těch, které se teprve chystá vypsat. „Takže se mohou zúčastňovat i neznámé firmy z okolí, což pomohlo. Zlevnilo nám to zakázky odhadem asi o 30 procent,“ potvrdil starosta obce Milan Vácha (nestr. za Obec pro změnu).

ReportážTerezy Kručinské (zdroj: ČT24)

Jako pozitivní příklady teď oba popisují svoji cestu k otevřené radnici zájemcům z řad zatím možná méně úspěšných kolegů – ať už těch vládnoucích, opozičních, nebo z veřejnosti. „Neexistují univerzální řešení, ale že každá inspirace je dobrá,“ domnívá se radní z Kuřimi David Holman (nestr. za TOP 09) a organizátor Jiří Knitl z Fondu Otakara Motejla doplnil: „Chtěli bychom dát lidem, kteří se o komunální politiku zajímají, určitý balíček informací a rad, jak udělat z komunální politiky službu občanům.“

Cíl je jasný – aby třeba i po letošních komunálních volbách bylo průhledných a otevřených radnic co nejvíc.