Olomoučané, které zasáhla stavba protipovodňových opatření v centru města, dostanou kompenzace

Lidé v Olomouci dostanou kompenzace za stavbu v centru města (zdroj: ČT24)

Obyvatelům Olomouce, kterých se bezprostředně dotýká výstavba protipovodňových opatření na řece Moravě, poskytne město náhradu. Lidé dostanou například rekreační poukaz nebo jízdné na MHD. Žádosti o kompenzaci mohou lidé podávat do konce července. Někteří obyvatelé centra města by však uvítali spíše finanční odškodnění.

Lidé, kteří bydlí v centru Olomouce kolem řeky Moravy, trápí poslední tři roky hluk, vibrace nebo prach ze stavby protipovodňových opatření. Dokončena má být až za rok. Povodí Moravy v místě rozšiřuje koryto řeky, vzniká tam náplavka i dva nové mosty. „Jak komunikuji s lidmi na ulici Nábřeží, tak na některé to má i psychický vliv,“ řekla obyvatelka ulice Zdeňka Tkadlečková. 

Lidé z centra Olomouce se tak rozhodli, že se obrátí na vedení města a budou žádat kompenzace. Město původně slibovalo, že část obyvatel by nemusela platit za svoz a likvidaci odpadů. Lidé ale chtěli tuto kompenzaci pro všechny, kterých se stavba jakkoliv dotýká.

Radnice nakonec od této kompenzace ustoupila úplně. „(Bylo to) v reakci na ministerstvo vnitra, které kontrolovalo vyhlášku určenou pro platbu (za odpad), a byla zpochybněna,“ řekl náměstek primátora Otakar Bačák (spOLečně).

Vstupenky do zoo či divadla jako kompenzace

Vedení města nakonec přistoupilo k tomu, že obyvatelům nejpostiženějších ulic do příštího roku snížilo daň z nemovitosti. Letos v květnu navíc olomoučtí zastupitelé schválili další náhradu. Lidem nabízí benefity v podobě vstupenek do zoo, Moravského divadla nebo aquaparku, kde navíc mohou využít i poukázky na masáže. Ušetřit by mohli i na jízdném v MHD.

Žádosti o náhradu mohou lidé z centra města odevzdávat na magistrát do konce července. Benefity by pak mohli začít využívat od září letošního roku. „Podmínkou je, aby měli za kalendářní rok odbydleno aspoň polovinu roku. Podávání žádostí jsme spustili 1. července, je možné kombinovaně požádat o kompenzace za rok 2020 i rok 2021,“ dodal Bačák.

Benefity by měly být v hodnotě tisíc korun pro obyvatele starší šestnácti let, mladší by pak měli dostat kompenzaci v hodnotě 500 korun. Dosáhnout by na ni mělo zhruba čtyři sta obyvatel dotčených ulic. Někteří Olomoučané se však vyjádřili v tom smyslu, že by raději uvítali finanční odškodnění. Podle redaktora ČT Vítězslava Mikulčíka však radnice zatím další kompenzace nepřipravuje.