Obviněný Zácha po postu krajského náměstka rezignoval i na funkci radního v Přerově

Bývalý krajský šéf ODS Michal Zácha obviněný z ovlivňování dopravních zakázek v Olomouckém kraji ve čtvrtek rezignoval na funkci uvolněného přerovského radního. Rezignaci na radnici přinesl osobně. Kvůli kauze ve čtvrtek v Přerově zasedala koaliční rada, její členové se rozhodli, že budou pokračovat ve stejné sestavě, uvolněné místo personálně zatím neobsadili. Michal Zácha je v případu obviněn společně s dalšími dvanácti lidmi, kvůli obvinění ve středu rezignoval i na post náměstka hejtmana a také na členství v ODS.

„Na dnešním (čtvrtečním) koaličním jednání bylo rozhodnuto, že vedení města Přerova bude pokračovat na současné platformě koalice. Personální záležitosti budou projednány na dalším jednání, jehož součástí bude i rozhodnutí o obsazení pozic ve společnostech s účastí města,“ oznámila Anna Vojzolová z kanceláře primátora. Informaci o tom, zda je Zácha nadále předsedou představenstva Vodovodů a kanalizací Přerov, nechtěli zástupci města blíže komentovat s tím, že se to bude řešit. „Prošetřování aktivit a trestní stíhání Michala Záchy se netýkají magistrátu města Přerova,“ doplnila Vojzolová. Podle informací ČTK se mandátu zastupitele nevzdal.

V Přerově koalici tvoří hnutí ANO s ODS, KDU-ČSL a TOP 09. Občanští demokraté, které až dosud Zácha reprezentoval i jako předseda zastupitelského klubu, mají na radnici křeslo náměstka primátora, kterým je Miloslav Dohnal, jenž má na starosti správu majetku a životní prostředí. Zácha dosud vykonával post uvolněného, tedy plně placeného radního, a měl na starosti školství, sport a grantovou politiku. Jeho spolustraníci Petr Kouba a Jakub Navařík jsou neuvolněnými radními.

K rezignaci Záchu již v úterý vyzvali opoziční přerovští Piráti, ale i Společně pro Přerov. SPD na sociální síti vzkázala, že současná vládnoucí koalice neměla podporu jejich zastupitelského klubu už při svém vzniku a ve světle aktuálních událostí ji nebude mít už vůbec, pokud bude pokračovat ve stejném formátu, uvedl zastupitel Dan Chromec.

V kauze nezákonného ovlivňování veřejných zakázek na dopravní stavby v Olomouckém kraji bylo obviněno třináct lidí. Většina z nich se k trestné činnosti doznala a byli po výslechu propuštěni na svobodu, informoval už dříve vrchní státní zástupce v Olomouci Radim Dragoun. Do vazby soud poslal nakonec jednoho obviněného, podnikatele a člena regionální rady ODS Roberta Knoblocha, který ve středu rovněž oznámil odchod ze strany. Jeho obhájce Vlastimil Němec ve čtvrtek odmítl sdělit, zda proti rozhodnutí soudu podají stížnost či složí kauci. Soud zatím nic neobdržel, zjistila ČTK.

Na seznamu obviněných jsou představitelé Správy silnic Olomouckého kraje, ale také zástupci stavebních firem. Podle žalobců se obvinění trestné činnosti účastnili jako členové organizované zločinecké skupiny nebo v její prospěch. Hrozí jim mnohaleté vězení – například za zneužití pravomoci úřední osoby či za přijetí úplatku je to až dvanáctiletý trest. Stejně vysoký trest hrozí také členům organizované zločinecké skupiny.

Stavební firma se od kauzy distancovala

Od kauzy ovlivňování dopravních tendrů v Olomouckém kraji se ve čtvrtek distancovala stavební společnost Porr, jejíž někdejší manažer figuruje mezi obviněnými. „V dané kauze vystupuje Porr jako osoba poškozená a úzce spolupracuje s policií,“ zdůraznila mluvčí firmy Jana Mašínová.

Policejní vyšetřování se podle ní týká možné trestné činnosti bývalých zaměstnanců Porru. „Dle dostupných informací se mohli společně s dalšími lidmi dopustit nezákonného jednání za účelem vlastního obohacení, a to prostřednictvím dalších, za tímto účelem zřízených firem. Jsou-li proto v souvislosti s aktuálním vyšetřováním zmiňováni bývalí zaměstnanci naší společnosti, je zapotřebí zdůraznit, že jednání, které jim je kladeno za vinu, směřovalo k získání jejich vlastního prospěchu, a nikoli tedy k prospěchu společnosti Porr,“ upozornila Mašínová.

Charakter, počet a objem zakázek získaných firmou Porr v Olomouckém kraji podle mluvčí odpovídá velikosti této firmy a jejímu postavení na trhu. „Především v tomto ohledu nijak nevybočuje z rámce, v němž se v daném regionu pohybují konkurenční stavební firmy srovnatelné velikosti a zaměření,“ dodala.