Památník Rudé armády v Ostravě někdo polil červenou barvou, připomněl i maďarské povstání

UvR: Památník Rudé armády v Ostravě někdo polil červenou barvou (zdroj: ČT24)

V Komenského sadech v Ostravě neznámý pachatel polil červenou barvou Památník Rudé armády, u něhož se konají pietní akce. Poškození národní kulturní památky nahlásil kolemjdoucí městské policii ve středu po sedmé hodině ráno. Není zatím jasné, jak složité bude červenou barvu odstranit. Místo bude nyní pod větším dohledem strážníků. Výše škody zatím není známá. Podle ruské ambasády poškození pomníku potvrzuje nebezpečí manipulace s dějinami druhé světové války.

Kromě poškození čelní strany se sousoším byl památník postříkán i nápisy, jako například „Budapešť 1956“. Ten odkazuje na tamní protikomunistické povstání, které začalo právě 23. října, a které Rudá armáda krvavě potlačila.

Představitelé města i obvodu, který má památník ve své správě, čin odsoudili. „V této souvislosti je dobré si uvědomit dvě věci. Jednak je to pocta padlým v roce 1945, kteří jsou přímo v památníku i pochováni a neměli nic společného s rokem 1956. Za pozornost také stojí fakt, že pomník byl postavený v roce 1946 jako výraz vděku svobodných občanů Ostravy za osvobození našeho města,“ uvedli představitelé Moravské Ostravy a Přívozu na facebookové stránce obvodu.

Starosta Ostravy Tomáš Macura (ANO) uvedl, že se za ty, kdo památník poškodili, stydí. „To opravdu není památník (Ivana Stěpanoviče) Koněva ani (Josifa Vissarionoviče) Stalina. Jsou tam pohřbení lidé, kteří nemuseli a padli tady za naši svobodu,“ prohlásil. 

Poškození památníku odsoudil i pedseda  Českého svazu bojovníků za svobodu v Ostravě Jiří Francírek: „Velmi mě mrzí, že je někdo schopen toto udělat a neuvědomuje si, kolik obětí přineslo osvobození.“

Pod památníkem je uloženo 668 uren s popelem sovětských a československých vojáků i obyvatel Ostravy, kteří při osvobozování města padli. „Boje o Ostravu byly těžké a celá Ostravsko-opavská operace trvala dva měsíce,“ připomněla vedoucí Národního památníku II. světové války v Hrabyni Kamila Poláková.

Ruská ambasáda v Praze poškození pomníku odsoudila na svém facebookovém profilu. „Ten skutek není ospravedlnitelný a jen potvrzuje nebezpečí krátkozraké a neuctivé manipulace jistých politických sil s dějinami II. světové války a snah pošpinit ty, kdo obětovali své životy pro osvobození Československa od nacismu,“ uvedlo velvyslanectví. Ambasáda počítá s tím, že pomník bude uveden do patřičného stavu a Česko podnikne opatření k předcházení podobným incidentům.

Monument je památkou, jeho vyčištění může být složité

Mluvčí obvodu David Račák řekl, že očista památníku nebude jednoduchá a nebude otázkou dnů. Pracovníci technických služeb už odebrali vzorky k analýze, aby mohli najít nejvhodnější způsob pro odstranění barvy.

V první fázi ji nejspíš budou moci technické služby očistit pouze z části památníku. Odstraňování z uměleckých částí bude složitější kvůli nutné koordinaci s památkáři.

„V současné době zajišťujeme restaurátora, který doporučí postup při odstraňování červené olejové barvy z památníku, bronzových desek a křídel. Způsobená škoda bude stanovena po uvedení věci do původního stavu,“ upřesnila odpoledne mluvčí magistrátu Andrea Vojkovská. 

Ředitel Městské policie Ostrava Miroslav Plaček řekl, že strážníci případ zdokumentovali a předali ho Policii České republiky. „Od středy máme v této lokalitě navýšen výkon služby, kde budeme využívat i kamerový systém,“ uvedl Plaček. Pod větší kontrolou bude i památník v Husově sadu a další obdobné lokality.

Potřísnění sochy rudou barvou řešili i v Praze, kde se letos objevila na soše maršála Ivana Koněva v době, kdy si Česko připomínalo 51. výročí invaze vojsk některých zemí Varšavské smlouvy v roce 1968. Radnice Prahy 6 sochu následně zakryla plachtou, tu ale lidé strhli. V říjnu jim za to radnice vyměřila tresty. Zastupitelé také rozhodli, že sochu odstraní a nahradí ji novým památníkem osvobození metropole na konci druhé světové války.