Místo, kde se v minulosti těžila hlína pro cihelnu, chce Litovel proměnit na rekreační zónu

Události v regionech (Ostrava): Litovel plánuje rekultivaci bývalé skládky (zdroj: ČT24)

Radnice v Litovli na Olomoucku plánuje rekultivaci pozemků u místní části Nasobůrky, kde se před desítkami let těžila hlína pro místní cihelnu. Před patnácti lety navezla soukromá firma do dobývacího prostoru nelegálně přes dvanáct tisíc tun odpadu. Sanace skládky skončila loni, stála 32 milionů korun. Nové stromy a keře tam mají růst do dvou let.

To, že se v Litovli kdysi pálily cihly, dnes připomíná už jen nedaleký komín. Před patnácti lety navozily kamiony do odtěženého prostoru skoro dvanáct a půl tisíce tun odpadu, ovšem bez povolení.

„I když firma dostala takzvané nápravné opatření, to znamená, že dostala pokutu a těch dvanáct tisíc tun musela odvést, tak se tak nestalo,“ uvedl vedoucí Odboru životního přostředí v Litovli Pavel Kurfürst. 

Společnost zkrachovala, a tak sanaci lokality muselo nakonec zajistit město. Náklady se vyšplhaly na 32 milionů korun, většinu však pokryla dotace ze Státního fondu životního prostředí.

Kopec na rovné Hané

„Máme záměr tento prostor využít pro potřeby města,“ uvedl starosta Litovle Viktor Kohout (nestr.) s odkazem na navážku výkopové zeminy. „Sami máme problém, kam ji odvézt. A pak z toho vytvořit jakýsi přírodní biotop,“ dodává k plánům ohledně lokality.

Podle starosty by měly být v místě skládky vysazeny stromy a keře. „Byl by to takový areál, kam by lidé mohli chodit na procházky, dokonce jsme zaznamenali, že tady lidi začali v zimě s dětmi sáňkovat. Těch kopců tady moc nemáme,“ řekl. 

Už v polovině minulého století vznikla v Nasobůrkách další skládka. Do začátku 90. let tam místní firmy vozily různý materiál, mimo jiné i rozpouštědla, která kontaminovala podzemní vodu. Kvůli tomu místní touto vodou nemohli ani zalévat zahrady.  

Dnes už to možné je, k pití se však voda stále nedoporučuje. „Načerpám (vodu ze studny) do nádrží a potom s tím zalévám. Nechávám to odstát, protože i úřad to doporučuje, aby to bylo chvilku na vzduchu,“ popsal situaci obyvatel Litovle-Nasobůrek Miroslav Šimáček. Spíš než kvalita vody ho však nyní trápí její nedostatek kvůli suchu.