Malá obec na Uherskohradišťsku se dala na ekologickou cestu. Dnes lidé platí za teplo polovinu

Události ČT: V Hostětíně jsou ceny tepla výrazně nižší (zdroj: ČT24)

Hostětín na Uherskohradišťsku je obcí, které se současná energetická krize dotkla mnohem méně než jiných měst a vesnic v zemi. Teplo do domovů tam totiž dodává ekologická výtopna na dřevní štěpku. Místní díky tomu platí za teplo až o polovinu méně, než je běžné. V obci navíc není vidět žádný kouřící komín, což má příznivý vliv i na životní prostředí.

V Hostětíně spálí za rok zhruba šest set tun dřevní štěpky, což zajistí teplo pro 72 domů. Odpadní dřevo obec nakupuje výhradně na pilách v nejbližším okolí. „Je to zdroj, který si dovedeme kontrolovat, jelikož cenu máme na dosah,“ uvedl vedoucí obecní výtopny Radim Machů. 

Takový způsob vytápění má příznivý vliv hlavně na peněženky obyvatel Hostětína. Například v rodině Daniela Šenkeříka, která žije ve dvoupatrovém domě, zaplatili loni za teplo patnáct tisíc korun. „Za loňský rok to bylo zhruba korunu a šedesát haléřů za kilowatthodinu. Myslím, že plyn by vyšel na dvojnásobek,“ řekl majitel domu. 

Cílem obce je šetřit životní prostředí

Obec má ale mnohem více projektů, které mají přispět k lepšímu životnímu prostředí. Kromě obecní výtopny provozuje i kořenovou čističku odpadních vod, solární kolektory nebo fotovoltaickou elektrárnu. 

Hostětín začínal s obnovitelnými zdroji už před pětadvaceti lety. Projekty měly i řadu odpůrců, příznivci však byli nadšení, a to včetně britského prince Charlese, který do malé obce osobně přijel.  Hostětín teď z ekologických projektů ekonomicky profituje.

„To, co my spalujeme, určitě nebude nikdy zatíženo uhlíkovou daní nebo cenou emisních povolenek,“ komentoval Machů. 

Vesnice, ve které žije asi dvě stě lidí, je nyní i inspirací pro další obce. Do místního centra přijíždějí školáci i dospělí. Učí se tam, jak šetřit přírodu, případně jak pasivní dům může ušetřit peníze za energie.