Do Konice se přestěhovali z Mostu, vítají klid i bezpečí. Region přesto trápí odliv obyvatel

SeČTeno z Konicka (zdroj: ČT24)

Spoustu obcí a měst v Česku trápí odliv obyvatel. Jinak tomu není ani na Konicku v Olomouckém kraji. V malém regionu nedaleko Prostějova žilo na konci loňského roku přes deset a půl tisíce obyvatel, to je však o pět set méně než před deseti lety, a o tisícovku méně než v roce 2002. Aktuální věkový průměr obyvatel Konicka je něco přes 44 let. Tématem se zabýval pořad SeČTeno.

Na Konicku k 31. prosinci 2022 žilo 10 592 lidí, průměrný věk tamních obyvatel je 44,6 roku. Ve srovnání s průměrným věkem v rámci celé České republiky je to o celé dva roky víc, vyplývá z údajů Českého statistického úřadu. 

Odlehlý region Olomouckého kraje totiž trápí nedostatek pracovních příležitostí, ale i horší dopravní obslužnost. Jenže najdou se i pozitivní příklady. Dnes už řada mladých lidí plánuje na Konicku zůstat a staví si tam nové domy, případně ty staré opravují. Jsou i takoví, kteří se do malého regionu stěhují. 

Příkladem může být rodina, která se do města Konice přestěhovala z Mostu v Ústeckém kraji. Jeníčkovi si v malém městě opravují starý rodinný dům, to hlavní už mají hotové. „Byl covid a v tom bytě to nebylo fajn, takže jsme se rozhodli, že koupíme dům. V tu chvíli se syn rozhodl jít na vojenskou školu v Moravské Třebové,“ popsala Milena Jeníčková.

Klid a bezpečí

Konice vyhrála proto, že je to město téměř se vším, co člověk potřebuje, ale zároveň vesnického charakteru. „Prakticky všechno tady je, takže člověk nemusí nikam přímo do města jezdit kvůli nějakým vyřizováním,“ uvedl Josef Jeníček. 

Dokonce ani s hledáním zaměstnání neměli příliš velký problém. Nakonec ale musejí dojíždět zhruba deset kilometrů do firmy, kde zpracovávají plasty. „Když se chce člověku pracovat, práci najde vždycky. Samozřejmě ne za každou cenu, aby hodně pracoval a málo bral,“ řekl Jeníček. 

Velkým přínosem pro rodinu je také bezpečnost. Milena Jeníčková řekla, že v Mostě se svého nejmladšího syna báli pustit ven samotného. Rodina oceňuje hlavně klid, který v malém městě má. 

Práce je sice málo, ale nezaměstnanost na Konicku je nízká

Pracovních příležitostí v regionu příliš není, přesto ale má Konicko jednu z nejnižších nezaměstnaností v Česku – 1,9 procenta. Z velké části je to však způsobené právě stárnutím obyvatelstva, jinak řečeno ubývá ekonomicky aktivních lidí. 

„Na Konicku je přesně tolik zaměstnavatelů, kolik je tady potřeba. Další velcí zaměstnavatelé by se tady těžko uživili, těžko by tady vybudovali své podniky,“ uvedl předseda Krajské hospodářské komory Olomouckého kraje Bohuslav Švamberk. Jako největší problém uvedl špatnou dopravní dostupnost. 

Podle Švamberka většina ekonomicky aktivních lidí v regionu pracuje ve školství, zdravotnictví, v obchodech nebo na úřadech. „To, co potom zbývá, je tady rozeseto po různých drobných podnicích. Vybudovat velký podnik tam, kde je nedostatek pracovní síly a špatná dostupnost, je opravdu komplikované,“ upozornil. 

Podle šéfa regionální hospodářské komory to však má i svá pozitiva. „Kdyby v takovém regionu zkrachoval velký zaměstnavatel, tak to má na obyvatele velký dopad. Zatímco když se nedaří nějakému menšímu podniku, tak trh zaměstnance vždy pohltí,“ míní.