CHKO Jeseníky povolila kácení na Rejvízu. Ekologové se chtějí proti rozhodnutí odvolat

Správa chráněné krajinné oblasti (CHKO) Jeseníky povolila likvidaci kůrovcem napadených stromů v okrajových částech národní přírodní rezervace Rejvíz. Lesníci však nesmí používat chemické přípravky. Výjimka, která zásahy povoluje, se nelíbí Hnutí Duha a Společnosti přátel Jeseníků, organizace se chtějí odvolat k ministerstvu životního prostředí.

Ministerstvo životního prostředí na začátku letošního roku zrušilo předběžné opatření Správy CHKO Jeseníky, které stanovilo pravidla pro lesnické zásahy v rezervaci Rejvíz. Učinilo tak poté, co se proti němu loni na podzim odvolaly organizace Společnost přátel Jeseníků a Hnutí Duha.

Podle těchto ekologických organizací bylo tehdy v rezervaci Rejvíz v rozporu se zákonem povoleno kácení stromů napadených kůrovcem a také používání jedovatých pesticidů při likvidaci kůrovce. Příroda by podle ochránců přírody měla být ponechána svému vývoji. 

Kácení jenom na okraji

Správa CHKO Jeseníky tak pro Rejvíz připravila nová opatření, kácení bude možné jenom v okrajovém přibližně 80 až 150 metrů širokém pásu, a to v návaznosti na hospodářské lesy sousedního vlastníka. Veškeré dřevo pak bude podle vedoucího Správy CHKO Jeseníky Petra Šaje ponecháno na místě.

Důvodem jsou podle Správy CHKO Jeseníky výsledky monitoringu kůrovce na Rejvízu a v okolních lesích, ze kterých vyplývá více než pětinásobný nárůst počtu kůrovcových stromů mezi lety 2017 a 2018. 

Vyhodnotili jsme, že je neefektivní dále pokračovat v provádění šetrných asanačních zásahů. Na více než 85 procent jádrového území rezervace už proto nebude nadále prodlužována výjimka z ochranných podmínek rezervace a proti kůrovcům se zde nebude zasahovat.
Petr Šaj
vedoucí Správy CHKO Jeseníky

Ekologové jsou stále proti

Vyjádření Správy CHKO Jeseníky ani tak neuspokojilo ekology, podle nich by se nemělo kácet ani v okrajové části Rejvízu. „Správa povolením výjimky umožňuje pokračování škodlivých zásahů na zhruba 50 hektarech území jedné z nejcennějších rezervací v Česku a opakuje tak závažnou chybu z loňska,“ stojí v tiskové zprávě Hnutí Duha a Společnosti přátel Jeseníků.

Nové rozhodnutí Správy CHKO už podle ekologů zakazuje použití toxických chemických látek na pokácené kmeny stromů. To bylo jedním z požadavků ekologických organizací.

 „Správa CHKO však znovu povolila kácení a mechanické odkornění stromů napadených kůrovcem v pásmu širokém sto metrů podél jižní hranice rezervace. Dále umožnila krácení, odkornění a odvětvení vývratů a zlomů v pásmu širokém až 150 metrů při jižním a západním okraji rezervace,“ upozornili ekologové.

Za velký problém označily organizace také délku platnosti udělené výjimky na lesnické zásahy. Ta platí až do konce roku 2021.