Ochránci přírody si stěžují na postup Lesů ČR. V Jeseníkách podnik proti kůrovci použil chemii

Těžba smrků napadených kůrovcem už překročila hranice nejcennější části Jeseníků – uskutečnila se i v národní přírodní rezervaci Rejvíz, kde platí nejvyšší stupeň ochrany. Vedení chráněné krajinné oblasti zde kvůli kůrovci povolilo kácení a použití chemie, proti tomu se ale postavili ekologové, kteří tvrdí, že CHKO svým souhlasem porušuje zákon.

Kvůli letošnímu horku a suchu se na některých místech v Jeseníkách objevily hned čtyři generace kůrovce. Podle lesníků je to opravdu extrémní situace, se kterou se nesetkali v posledních letech vůbec; ještě na jaře mluvili maximálně o třech generacích.

Rekordní množení vedlo k tomu, že se brouk nevyhnul ani národní přírodní rezervaci Rejvíz, která leží mezi Zlatými Horami a Jeseníkem, a Lesy ČR zde musely zasáhnout. Některé stromy jsou pokáceny, jiné podle zjištění ČT stromolezci zbavili kůry. Stromy, které šly k zemi, pak na místě dřevorubci natřeli speciální chemikálií.

Podle organizací Přátelé Jeseníků nebo Hnutí Duha je ale kácení a používání chemikálií v přírodní rezervaci „nehoráznost“. „Spolky se plánují kvůli tomu obrátit na ministra životního prostředí,“ informoval zpravodaj ČT Martin Laštůvka. Zástupci státního podniku se ale brání tím, že celý postup konzultovali se Správou CHKO Jeseníky, která k zásahu vydala také povolení.

Kvůli kůrovci byla těžba rekordní

Těžba dřeva loni v Olomouckém kraji kvůli odstraňování stromů napadených kůrovcem i likvidaci rozsáhlých polomů výrazně vzrostla a byla nejvyšší v Česku. Zatímco v roce 2016 se těžba v regionu zvýšila o 16 procent na 2,37 milionu metrů krychlových, loni vzrostla o pětinu na 2,87 milionu metrů krychlových. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Český statistický úřad.

Kůrovcová kalamita v Olomouckém kraji postihla hlavně rozlehlé lesy ve Vojenském výcvikovém prostoru Libavá a jeho okolí. Zasaženy jsou také lesy v severní části Olomoucka. Správci lesů proto výrazně zvýšili těžbu dřeva, aby zabránili šíření nebezpečného brouka. Kůrovec se v posledních letech přemnožil kvůli tomu, že méně prší a je sucho. Dílo zkázy pak dokonaly vichřice, které oslabené stromy polámaly.