Archeologové na západě Čech odkrývají pozůstatky ženského koncentračního tábora

Archeologové z plzeňské Západočeské univerzity (ZČU) odkrývají ve Svatavě na Sokolovsku pozůstatky ženského koncentračního tábora, který byl na jaře 1945 s počtem okolo 750 vězeňkyň největším na tehdejším českém území. Archeologický průzkum odhalil základy kuchyně nebo zbytky zbraní, lamp nebo oplocení, upřesnil archeolog ze ZČU a vedoucí výzkumu Pavel Vařeka. Výzkum je součástí česko-polského projektu krajinné archeologie.

Podle Vařeky je to první výzkum ženského koncentračního tábora v okupované Evropě. Jeho plocha přesahovala osmnáct tisíc metrů čtverečních a archeologové ho lokalizovali na základě snímku amerického průzkumného letounu z dubna 1945.

„Výzkum odhalil objekt táborové kuchyně, která se velice dobře zachovala jenom pár centimetrů pod povrchem. V troskách tábora jsme našli součásti vybavení jednotlivých vězeňských baráků, objevili jsme také zbytky plotu. Tábor byl obehnán plotem s ostnatými dráty, které byly pod vysokým napětím. Kromě toho ostnatého drátu máme i porcelánové izolátory,“ popsal Vařeka.

Pozůstatky tábora zkoumá patnáct studentů archeologie ze ZČU a britské univerzity v Cambridge a podle starostky obce Evy Třískové (nestr.) je to další krok k připomenutí opomíjené historie.

„Původně tady byl pozemek, který jsme nechali občas posekat. Kousek odtud je zcela zachovalý protiletecký kryt, který svatavští občané vlastními silami očistili a vlastní iniciativou jej udržují přístupný,“ nastínila starostka a doplnila, že do budoucna by Svatava ráda zpřístupnila celé místo tak, aby si osudy vězeňkyň mohla připomínat i veřejnost. „Nyní je v sokolovském muzeu drobná sbírka artefaktů, jelikož tábor byl v šedesátých letech spálen a srovnán se zemí,“ dodala.

V pracovním táboře byly vězněny ženy z celé Evropy

Svatavský ženský koncentrační tábor byl pobočkou kmenového tábora ve Flossenbürgu. Ve Svatavě byly vězněny ženy nejen z Československa, ale i z celé okupované Evropy. Od roku 1943 do 7. května 1945, kdy tábor osvobodila americká armáda, v něm bylo vězněno až 750 žen.

Tábor nebyl vyhlazovací, ale pracovní. Ženy z něj docházely do svatavské továrny na výrobu leteckých součástek. Přesto ve Svatavě umíraly. Městys proto zřídil památník, který stovky vězněných a usmrcených žen připomíná na asi desetině původní rozlohy.