Českým archeologům v Izraeli pomáhá i umělá inteligence

Události: Archeologové v Izraeli využívají i umělou inteligenci (zdroj: ČT24)

Tým českých archeologů se vrátil do lokality Tel Burna v jižním Izraeli. Na pahorku tam stávala pevnost, která střežila západní okraj Judského království. Čeští archeologové tam v rámci mezinárodní skupiny působí už od roku 2015. I během této relativně krátké doby se rozvinuly technologie, které zásadně mění a posouvají vpřed jejich práci. Nově při ní spoléhají například na umělou inteligenci.

„Dřív byla archeologie dejme tomu, když to řeknu zjednodušeně ,střepařina', kdy jsme se zabývali hodně střepy a podobně. Dneska k tomu jsou nejrůznější přírodovědné obory,“ popsal archeolog z Univerzity Jana Evangelisty Purkyně Michal Hejman.

Manuální sestavování střepů sice stále k archeologii patří, ale i v této oblasti už začíná pomáhat umělá inteligence (AI). „Jsme schopni skenovat i velice malé střípky a říct, jaká byla velikost nádoby a jak vypadala,“ popsal výhody AI archeolog z Arielské univerzity Jicchak Šaj.

Oren Ackermann se zase specializuje na geoarcheologii. I v této oblasti už pomáhají moderní technologie – například čtečka půdních vzorků, která může na první pohled připomínat CD přehrávač. Čtečka posbírá data a vzorky podle stáří už seřadí počítač. „Datace vzorků odspodu až nahoru je identická. To znamená, že materiál byl uložen jednorázovou krátkou akcí,“ řekl Ackermann ke vzorkům z lokality Tel Burna.