Aplikace zavede turisty na neznámá, ale zajímavá místa. Na Šumavě ji otestovali školáci

Školáci testovali novou turistickou aplikaci (zdroj: ČT24)

Školáci na Šumavě se v pátek pustili do testování aplikace, která představuje turistům méně známé trasy a učí je chovat se k přírodě šetrněji. Vznikla ve spolupráci se správci národních parků, za dva měsíce svého fungování má už jedenáct tisíc registrovaných uživatelů. Na vytipovaných výletech je upozorňuje na vzácné nebo chráněné rostliny a živočichy. Má pomoci šetřit přírodu tam, kde se potkává nejvíc lidí.

Školáci z Vacova se v pátek vydali na výlet v okolí šumavského Javorníku – to jim doporučila právě nová aplikace. Vyhnuli se tak turisticky nejvytíženějším místům, zároveň ale zvolili trasu, kde neohrozí vzácné rostliny či živočichy.

„Velká část lidí míří na ta stejná místa, která jsou právě ohrožená vysokou návštěvností. My jsme vybírali taková, která jsou také atraktivní, ale lidé o nich často ani neví,“ vysvětlil autor obsahu aplikace a fotograf Marek Mejstřík.

Tvůrci aplikace však vhodná místa nevybírali sami, vše konzultovali se správou národních parků. „Je spíš důležité ty atraktivity vytvářet v tom předšumaví tak, aby lidé trávili čas tam, protože Šumava je už dostatečně naplněná,“ řekl mluvčí národního parku Šumava Jan Dvořák.

Informace v kapse

Počet lidí, kteří dávají přednost pěší turistice, podle agentury Czech Tourism od covidové pandemie narůstá. Je to znát právě na počtu lidí v přírodě. „Aplikace je (návštěvníky) upozorní, kde se nacházejí, jaká tam jsou omezení a jak se v těch oblastech mají chovat,“ prozradil autor aplikace EPU Ladislav Cirhan.

Na vybrané trase se navíc návštěvníci dozvědí řadu informací o rostlinách a zvířatech v okolí. Kromě toho nabízí také informace o nejbližších památkách. Na tvorbě tras se navíc budou moci podílet i sami turisté, ale musí respektovat hlavní pravidlo – aby to bylo v místech, kde ještě víc nezatíží přírodu.