Tropické teploty doprovází bouřky, na jihu Čech mohou být velmi silné

Horké počasí doprovází bouřky. V jižní polovině Čech mohou být i velmi silné s nárazy větru kolem devadesáti kilometrů v hodině, většími kroupami a krátkodobými úhrny kolem padesáti milimetrů srážek. Hladiny menších toků, zejména na přítocích dolní Vltavy, mohou po intenzivních srážkách stoupnout a místy překročit první povodňový stupeň.

Tropické teploty mají panovat v celé České republice. V nižších a středních polohách budou překračovat 31 stupňů, ve středních a severozápadních Čechách se mohou dostat až přes 34 stupňů.

Na Moravě a ve Slezsku tak kvůli teplému a suchému počasí stouplo riziko vzniku a šíření požárů. Vzhledem k tomu, že meteorologové tam v týdnu nečekají výraznější srážky, jejich upozornění na nebezpečí požárů platí do odvolání. Od středy do pátku navíc bude podle meteorologů opět na Moravu a do Slezska proudit velmi teplý vzduch, kdy odpolední teploty překročí 31 stupňů.

Výstraha meteorologů
Zdroj: ČHMÚ

Naproti tomu v Čechách se silné bouřky vyskytnou zřejmě i v noci na středu a ve středu přes den. „Prozatím se jedná o předběžné varování, výstraha s konkrétními stupni nebezpečí bude vydána během úterý,“ doplnil ČHMÚ.

Lidé by kvůli vysokým teplotám měli dodržovat pitný režim, pít neslazené nealkoholické nápoje, které je vhodné kombinovat s minerálními vodami. Odpoledne by měli omezit tělesnou zátěž. Meteorologové rovněž zdůrazňují, aby lidé nenechávali děti a zvířata na přímém slunci, zejména v zavřených automobilech.

V pondělí večer kvůli bouřím vyjeli hasiči v Ústeckém kraji k třiatřiceti událostem. Nejčastěji odstraňovali popadané stromy ze silnic. Nejvíc incidentů spojených s přívalovým deštěm zlikvidovali hasiči na Teplicku. Bouřky se v pondělí po deváté večer objevily i v okrese Děčín. 

„Ve čtrnácti případech hasiči čerpali vodu. Nejčastěji ze sklepů a zatopených částí vozovek, v několika případech z přízemí objektů. V Klapém na Litoměřicku uletěl party stan. V Hudcově na Teplicku vítr opřel trampolínu o dům,“ uvedl mluvčí hasičů Lukáš Marvan. 

Na několika stanicích padly v pondělí teplotní rekordy

V pondělí zažilo Česko další tropický den. Nejtepleji bylo v Doksanech v Ústeckém kraji, kde teplota vystoupala na 34,7 stupně Celsia. 

Teplotní rekordy zaznamenalo přes dvacet stanic, které měří vice třicet a více let. Podle ČHMÚ je zaznamenali například v České Lípě, kde byl rekord z roku 1994 překonán o desetinu stupně a stoupl na 34,2 stupně Celsia. Nejteplejší 27. červen lidé zažili i v Tušimicích na Chomutovsku, kde teplota vystoupla na 33,8 stupně Celsia. V Liberci posunuli maximální teplotu pro dnešní den z 30,5 na 31,3 stupně Celsia a v Hejnicích na 31,7 stupně.  

Na sedmi procentech území je extrémní sucho

Po intenzivních lokálních srážkách v minulém týdnu se výrazně prohloubily rozdíly v míře sucha mezi jednotlivými regiony. Zatímco v pásu od jižních Čech přes střední Čechy až do severních je nyní v půdě do jednoho metru tolik vody, jako je pro tuto dobu obvyklé, případně více, v Karlovarském kraji, na pomezí Pardubického kraje a Vysočiny či ve Slezsku je extrémní sucho.

Celkově je extrémní sucho na sedmi procentech území, na dalších sedmi procentech je výjimečné sucho a na sedmnácti procentech výrazné sucho. Jeho míru určuje odchylka aktuálního stavu od dlouhodobého průměru v letech 1961 až 2010.

Intenzita sucha k 26.6. 2022
Zdroj: intersucho.cz

Sucho je i přesto, že srážky jsou od května víceméně normální – chybí ale vláha ze sněhu. Kromě hor a vyšších poloh v zimě prakticky nebyl a jaro bylo rovněž suché. Tento deficit se táhne několik měsíců a projevuje se i nízkými průtoky řek v celé zemi.

Krajinu navíc vysušují nadprůměrné teploty posledních dnů, na mnoha místech letos už meteorologové několikrát zaznamenali tropické teploty nad 30 stupňů Celsia. A tento týden bude horké počasí, obzvláště na Moravě, pokračovat až do pátku, teprve pak by se teploty měly přiblížit průměru.

Zemědělské sucho má letos dlouhodobý charakter, proto už zemědělci očekávají ztrátu na úrodě. Intenzivnější srážky budou obilí a řepce už spíše na škodu, protože nyní rostliny dozrávají a v nížinách už začala sklizeň. Ve dvanácti okresech očekávají ztrátu přes třicet procent, v 27 okresech očekávají ztrátu deset až třicet procent.

Střednědobý výhled počasí předpokládá, že teploty budou nadprůměrné do 13. července, přičemž tento týden až o deset stupňů. I poté se předpokládá, že by teploty neměly klesnout pod průměrné hodnoty. Krajina tak bude dál vysychat, pokud nepřijdou výraznější deště.