Meteorologové varují před extrémním nebezpečím záplav

Meteorolog Pavel Karas o očekávaných srážkách (zdroj: ČT24)

Meteorologové vydali výstrahu na povodňové ohrožení s extrémním stupněm nebezpečí, která začne od pátku platit zejména pro východní polovinu republiky. Už ve čtvrtek dorazí do Česka velmi vydatné až extrémní srážky, které mohou v dalších dnech výrazně zvednout hladiny řek. Nejvíce má pršet v oblasti Jeseníků. Nejvážnější povodňová situace nastane na řekách, které odvodňují toto pohoří a další horské oblasti na severovýchodě země. Některé řeky o víkendu výrazně překročí třetí stupeň povodňové aktivity.

Extrémní srážky hrozí od čtvrtka do neděle. „V jihovýchodní polovině území a na horách na severovýchodě a severu Čech jsou očekávané úhrny mezi 150 až 250 milimetry (za čtyři dny). Největší srážkové úhrny očekáváme v oblasti Jeseníků, a to přes 300 milimetrů,“ uvedl ve výstraze Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). V dalších částech země bude déšť méně intenzivní. Meteorolog Miroslav Karas dodal, že v ohrožení jsou také Lužické hory, Beskydy a případně Bílé Karpaty.

Od pátku hrozí zejména v severovýchodní a východní části Česka záplavy, největší vzestupy hladin očekávají meteorologové během soboty a neděle. „Hladiny řek budou stoupat, aktuálně koryty řek protéká od dvaceti až po sedmdesát, někde i devadesát procent obvyklého průtoku,“ upozornil Karas.

Výstraha ČHMÚ na déšť a povodně
Zdroj: ČHMÚ

Značnou část vody by mohla absorbovat půda, která je ve velké části země vysušená. Ráno v neděli 8. září byla půda do jednoho metru nasycená z více než padesáti procent jen v malé části Královéhradeckého kraje a centrální Šumavy. Na mnoha místech byla nasycena pouze do třiceti procent.

Situaci částečně změnil pondělní déšť, na některých místech však podle dat ČHMÚ napršelo pouze do deseti milimetrů srážek. I po tomto dešti tedy zůstává půda spíše suchá, zejména v hlubších vrstvách.

Povodí Moravy chystá nádrže

Během víkendu bude místy také hodně větrno, což může způsobovat v kombinaci s podmáčeným terénem polomy a vývraty stromů.

Povodí Moravy začalo kvůli ohlášeným dešťům snižovat hladiny ve vodních nádržích, například v brněnské přehradě jde o třicet centimetrů. Chce tak zajistit prostor pro zachycení či zpomalení možných povodňových průtoků. Vodohospodáři proto od středečního rána zvýšili odtok z vodních nádrží Vranov, Vír, Mostiště, Bystřička, Plumlov a Slušovice. Manipulace na přehradách budou dál provádět na základě zpřesňování informací meteorologů a operativně podle aktuální hydrologické situace.

K situaci se vyjádří také ředitel ČHMÚ Mark Rieder, který bude hostem středečního Interview ČT24 v 18:28.

Snižování hladiny ve vodních nádržích (zdroj: ČT24)