Hrozba vydatných dešťů mění víkendové plány. Pořadatelé ruší akce

Kvůli intenzivním srážkám a silnému větru, které meteorologové z předpovídají na víkend, některé kraje ruší plánované akce. K tomuto kroku přistoupili pořadatelé v Královéhradeckém kraji, kde je hejtmanství připraveno svolat krizový štáb a lidé by měli být opatrní zvláště na horách. Některé víkendové akce ve Středočeském, Pardubickém nebo Libereckém kraji pořadatelé raději zrušili, případně přemístili pod střechu.

Pořadatelé v Královéhradeckém kraji ruší kvůli výstraze před extrémním počasím některé víkendové akce. Například v Krkonoších se nebude konat Den Černé hory, původně plánovaný na sobotu. „Akce je zrušená s ohledem na ohlášené nepříznivé počasí. Plánovaný program by nebylo možné uskutečnit s ohledem na bezpečnost účinkujících,“ uvedla mluvčí SkiResortu Černá hora – Pec Zina Plchová. Černá hora je ve východních Krkonoších nad horským střediskem Janské Lázně na Trutnovsku.

V obavě z extrémního počasí pořadatelé ve Středočeském kraji ruší nebo odkládají některé akce. Příbram už přesunula otevření nového dopravního hřiště naplánované na čtvrtek 19. září. Příbramská svatohorská šalmaj, která se měla konat v sobotu, se ruší úplně.

„Otevření dopravního hřiště pouze o týden posuneme, ale šalmaj je akcí, jejíž přípravy trvají několik měsíců a posunutí termínu není možné,“ uvedl starosta Jan Konvalinka (za ANO). Pořadatelé podle něj jednají o zmenšené náhradě akce.

V Pardubickém kraji se kvůli očekávaným dešťům nebude konat akce Národního hřebčína v Kladrubech nazvaná Kladruby naruby, jejíž součástí měl být pokus o nový český rekord Jiřího Nesvačila juniora se čtyřiadvacetispřežím. Ústí nad Orlicí přeložilo z Mírového náměstí do kulturního domu food festival nazvaný Město plné chuti čili Koštuj[ou], který začíná v pátek a pokračuje v sobotu.

Akce v Libereckém kraji

Liberecký dopravní podnik zrušil plánovaný den otevřených dveří, nepojede se ani cyklistický závod z Liberce přes Jizerské hory s dojezdem na Ještěd. „Jsme rádi, že se pořadatelé k tomu kroku rozhodli, protože pokud se naplní výstrahy meteorologů, tak počasí opravdu nebude hezké a nebyla by zaručena bezpečnost závodníků, o které jde především,“ řekl náměstek primátora Liberce Adam Lenert (ANO). Na start se mělo postavit kolem tisícovky závodníků, soutěž se pojede v náhradním termínu 19. října.

V Hrádku nad Nisou se dožínky rozhodli přesunout z hasičské louky pod střechu kulturního domu Beseda, v Jablonci nad Nisou zrušili venkovní program Dnů evropského dědictví.

Organizátoři kvůli počasí zrušili například i víkendovou pouť ve Vísce ve Frýdlantském výběžku nebo čtvrteční „buřtiádu“ pro seniory ve Vratislavicích nad Nisou. Mimo provoz bude od pátku do neděle také například lanová dráha na Tanvaldském Špičáku v Jizerských horách.

Přípravy v Královéhradeckém kraji

„S ředitelem Hasičského záchranného sboru konzultujeme všechny rozmary počasí a jejich následky. I v tomto případě mě ujistil, že hasiči jsou v pohotovosti v souvislosti s aktuální meteorologickou výstrahou. Uvidíme, jaká bude skutečná situace, a jsme připraveni aktivně jednat i v rámci krizového štábu našeho kraje,“ sdělil hejtman Královehradeckého kraje Martin Červíček (ODS).

Výstraha ČHMÚ na déšť a povodně
Zdroj: ČHMÚ

Krizový štáb kraje tvoří kromě zástupců hejtmanství i představitelé hasičů, policie, armády, zdravotnických záchranářů, Fakultní nemocnice Hradec Králové, Povodí Labe, hygieniků, meteorologů a dalších organizací.

Hasiči v regionu v souvislosti s výstrahou posílí služby na krajském operačním a informačním středisku. „Aktivovali jsme do pohotovosti i příslušníky oddělení ochrany obyvatelstva. Situaci monitorujeme a na případný vývoj jsme připraveni reagovat. Hasičský záchranný sbor je v kontaktu s vedením kraje,“ uvedl mluvčí krajských hasičů Zbyněk Voříšek. Podle něj hasiči také informovali o možných rizicích zástupce obcí s rozšířenou působností.

Na horách a východě kraje v noci na čtvrtek a přes den může napadnout 20 až 40 milimetrů srážek.

Správa Krkonošského národního parku (KRNAP) bude aktuální informace sdělovat na sociálních sítích. Mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný nabádá při pohybu po Krkonoších k opatrnosti a ke sledování aktuálních informací o počasí. „Doporučujeme v období, na které se vztahuje výstraha před silným deštěm a větrem, omezit pěší turistiku a vyhýbat se lesním porostům z důvodu možného rozvodnění potoků a hrozby pádu stromů a větví,“ řekl Drahný.

Meteorolog Pavel Karas o očekávaných srážkách (zdroj: ČT24)

Situace v Pardubickém kraji

Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (3PK/SOCDEM) jednal se zástupci Povodí Labe a meteorologů, podle kterých by část srážek mohla absorbovat půda, která je ve většině oblastí vysušená, nicméně u takto výrazných srážek půda nezachytí vše.

Podle Netolického je na území kraje několik oblastí, které jsou velmi často zasažené povodňovými vlnami. Jedná se například o okolí Novohradky, Divoké Orlice, Chrudimky, Labe, ale také menších toků, jako je Podolský potok, který před čtyřmi lety napáchal škody třeba v Heřmanově Městci. Očekávat lze dosažení druhého a třetího stupně povodňové aktivity na některých tocích.

Velké přehrady v kraji, Seč, Pastviny a Hamry, jsou po letních měsících předvypuštěné, a navíc navyšují odtok tak, aby bylo možno absorbovat co největší množství zvýšeného přítoku. Pastviny byly již nyní snížené o čtyři metry a během středy zvednou průtoky na dvanáct krychlových metrů. Seč pak zvýší odtok na osm krychlových metrů. Pracovní čety Povodí Labe navíc kontrolují toky a snaží se je čistit, aby se neucpávaly propustky či malé mostky, kterým hrozí rychlejší zanesení.