TÉMA

Hlavní zprávy

Biden odstupuje z kandidatury na prezidenta USA

Americký prezident Joe Biden odstupuje z kandidatury za znovuzvolení prezidentem Spojených států. Chce se nyní soustředit na své povinnosti po zbytek funkčního období. Biden to uvedl v prohlášení na sociální síti X. Zároveň vyjádřil podporu viceprezidentce Kamale Harrisové, aby se stala kandidátkou Demokratické strany pro nadcházející volby. Harrisová v reakci na to uvedla, že bude o nominaci Demokratické strany usilovat a chce udělat vše pro to, aby republikánského kandidáta Donalda Trumpa porazila.
včeraAktualizovánopřed 4 h hodinami|

Harrisová chce nominaci, jistou ji ale nemá

Americká viceprezidentka Kamala Harrisová oznámila, že bude usilovat o prezidentskou nominaci Demokratické strany pro listopadové volby a udělá vše, co bude v jejích silách, aby porazila kandidáta republikánů Donalda Trumpa. Nominaci ale jistou nemá, podporu ji musí vyjádřit strana. Kamala Harrisová je první ženou a také první političkou tmavé pleti, která se jako viceprezidentka dostala do Bílého domu.
včeraAktualizovánopřed 5 h hodinami|

Hasiči dohašují požár na Domažlicku. Tři skončili v nemocnici

Hasiči dohašují požár pneumatik v Postřekově na Domažlicku, který se rozhořel po poledni a rozšířil se na rodinný dům a další budovy. Požářiště budou hlídat celou noc. Policie bude případ prověřovat kvůli podezření z obecného ohrožení. Při hašení se několik hasičů zranilo, záchranáři tři převezli do nemocnice.
včeraAktualizovánopřed 9 h hodinami|

Izrael uvedl, že sestřelil raketu letící z Jemenu. Hútíové tvrdí, že jich vypálili několik

Izraelská armáda uvedla, že sestřelila raketu letící z Jemenu. Podle armády byla střela zničena dříve, než se dostala nad izraelské území. Jemenští povstalci hútíové tvrdí, že na Izrael vypustili několik balistických raket, cílem byl přístav Ejlat. Agentura Reuters s odkazem na lékařské zdroje tvrdí, že při sobotním izraelském leteckém útoku v oblasti přístavu Hudajdá zemřelo šest lidí a osmdesát dalších bylo zraněno. Právě na pozice hútíů izraelský úder cílil.
včeraAktualizovánopřed 10 h hodinami|

Čína a Filipíny dosáhly dohody ve sporné části Jihočínského moře

Čína a Filipíny dosáhly dohody, která by měla ukončit konfrontace u sporné mělčiny v Jihočínském moři. S odkazem na filipínskou vládu o tom informovala agentura AP. Nedaleko ostrůvku Second Thomas Shoal, který je součástí Spratlyho ostrovů, jež si nárokují Filipíny i Čína, letos dochází k opakovaným střetům filipínských a čínských plavidel. Ty vyvolávají obavy z potenciálně větších konfliktů, do nichž by se mohly zapojit i Spojené státy.
před 13 h hodinami|

Trump se na prvním mítinku po atentátu vrátil k útočné rétorice

Republikánský kandidát na amerického prezidenta Donald Trump se na mítinku v Grand Rapids v Michiganu, kde poprvé vystoupil společně s republikánským kandidátem na viceprezidenta J. D. Vancem, vrátil k útočné rétorice a posmíval se demokratům i prezidentovi Joeu Bidenovi, napsala agentura DPA. Šlo o první předvolební mítink po atentátu, z kterého Trump vyvázl se zraněným uchem.
včeraAktualizovánopřed 17 h hodinami|

Tajná služba USA v minulosti odmítla žádosti Trumpovy ochranky o další zdroje

Tajná služba Spojených států připustila, že ve dvou letech předcházejících atentátu na Donalda Trumpa opakovaně odmítla žádosti jeho ochranky o dodatečné zdroje. Jde o obrat oproti dřívějším prohlášením agentury, napsal list The New York Times (NYT) s odkazem na mluvčího Tajné služby. Trump kromě toho o víkendu prohlásil, že ho nikdo předem neupozornil na problémy, které nastaly před mítinkem v pensylvánském Butleru, kde se ho 20letý útočník minulý víkend pokusil zastřelit.
před 19 h hodinami|

Zájemci o náhradní mateřství míří čím dál častěji do Gruzie

Páry, které nemohou mít děti přirozenou cestou, se často obracejí na náhradní matky, aby jejich embrya donosily. Dříve byla největším evropským trhem pro takzvané náhradní rodičovství Ukrajina, s válkou se ale situace zkomplikovala, zájemci proto svou pozornost obrátili k zemím dál na východ, jako je například Gruzie.
před 21 h hodinami|

Energie zlevňují, analytici doporučují ceny zafixovat

Dodavatelé v posledních měsících zlevňují ceny energií. Podle řady analytiků je tak právě nyní čas ceny fixovat, tedy pojistit si ty aktuální na delší dobu. V dlouhodobějším horizontu část expertů totiž očekává, že by energie mohly zdražit. I když výrazný růst cen nepředpokládají. Zákazníkům teď nahrává i konkurenční boj dodavatelů.
před 23 h hodinami|

Izrael zaútočil na jemenský přístav Hudajdá

Izrael provedl útok na jemenský přístav Hudajdá, uvedly úřady jemenského povstaleckého hnutí hútíů. Ti se v pátek přihlásili k dronovému útoku, který v izraelském Tel Avivu zabil člověka. Izraelská armáda útoky potvrdila, šlo podle ní o odvetu za stovky útoků z poslední doby. Mluvčí povstalců připustil zásahy ropných a dalších zařízení v přístavu. Hútíové rovněž tvrdí, že při útoku bylo zraněno nejméně osmdesát lidí. V odvetě za izraelský dronový útok oznámilo také libanonské šíitské hnutí Hizballáh, že vypálilo desítky raket na kibuc v severním Izraeli. Z Libanonu raketami útočilo na Izrael také palestinské teroristické hnutí Hamás, informovala agentura AP.
20. 7. 2024Aktualizovánovčera v 22:31|

Globální výpadek postihl 8,5 milionu zařízení s Windows, odhadl Microsoft

Globální výpadek IT systémů, spojený s aktualizací bezpečnostního softwaru firmy CrowdStrike, postihl 8,5 milionu zařízení s operačním systémem Windows, tedy méně než jedno procento ze všech zařízení s Windows, odhadla firma Microsoft. Z výpadku se postupně vzpamatovávají podniky a služby po celém světě. V některých odvětvích však problémy přetrvávají, napsal web BBC News. Na Letišti Praha už všichni letečtí dopravci fungují ve standardním režimu, lékárny BENU obnovily provoz ve většině poboček. Odborníci ale varují přes snahami podvodníků využít způsobených problémů.
20. 7. 2024Aktualizovánovčera v 19:25|

V Bangladéši platí zákaz vycházení, proti protestujícím zasahuje armáda

V Bangladéši platí celou sobotu zákaz vycházení, který úřady vyhlásily kvůli studentským demonstracím. Počet obětí, které si střety studentů s bezpečnostními složkami vyžádaly, činí podle agentury Reuters nejméně 110, AFP píše o 115. Podle úřadů byly tento týden při střetech zraněny také tři stovky policistů. Premiérka šajch Hasína Vadžídová zrušila kvůli situaci v zemi plánované návštěvy Španělska a Brazílie.
včera|

Zkraje: Národní park hájí přírodu. Chraňme také turismus, míní starostka Hřenska

Uzavřených kvůli bezpečnosti zůstává v Národním parku České Švýcarsko po velkém požáru dvacet procent turistických cest. Do Hřenska teď přijíždí méně návštěvníků než dřív. Těsná většina místních by zároveň uvítala další bezzásahové zóny. Vyplynulo to z průzkumu, který zadalo ministerstvo životního prostředí. O tom, jak se žije lidem v národních parcích a jak těžko se hledá rovnováha mezi ochranou přírody, turismem a podnikatelskými aktivitami, diskutovali hosté pořadu České televize Zkraje.
včera|

Na dostavbě Dukovan se mají dodavatelsky podílet české firmy

Dostavba dvou nových bloků jaderné elektrárny v Dukovanech má až ze dvou třetin jako subdodavatele využít české firmy. Byl to jeden z „trumfů“, s nimiž jihokorejská společnost KHNP uspěla. Mezi prvními se přihlásily dvě plzeňské společnosti, Doosan Škoda Power a Škoda JS.
včera|

Hustý letní provoz i riskantní jízda zvyšují riziko nehod motorkářů

Za první pololetí se v Česku stalo více než sedmnáct set nehod motocyklistů. V červnu havárií skokově přibylo, stejně tak úmrtí. Motorkáři mají oproti řidičům osobních aut sice desetkrát menší šanci, že se vybourají, zato mají při nehodách vyšší úmrtnost. Havárií přibývá v létě, kdy motorkáři vyjíždějí častěji a provoz celkově houstne. Policie kvůli tomu chystá o prázdninách více hlídek na silnicích. Více kontrolovat chce i řidiče elektrokoloběžek, u kterých strmě roste nehodovost.
včera|

Část poslanců chce i bez dohody v koalici navrhnout zdanění tichého vína

Část vládních poslanců chce i bez dohody v koalici navrhnout zdanění tichého vína. České televizi to řekla předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, jejíž strana toto zvažuje. Některé z vládních stran ale zavedení takové daně dál odmítají, stejně jako i opozice.
včera|

Velký IT výpadek postihl pražské letiště, síť lékáren i pojišťovny

Celosvětové softwarové selhání v pátek postihlo i pražské letiště. Zpozdily se tak odlety, jiné spoje musely být podle informací ČT zrušeny. Před jedenáctou hodinou se na letišti podařilo zprovoznit náhradní systém, problémy s odlety tak postupně ustávaly. Odpoledne také společnost BENU uvedla, že většina jejích lékáren musela být kvůli komplikacím po IT výpadku dočasně uzavřena. Potíže hlásily i některé pojišťovny.
19. 7. 2024Aktualizováno19. 7. 2024, 23:24|

Češi pomáhali Ukrajincům s průzkumem dřevěných kostelů

Ukrajinci si v době války silně zakládají na svém kulturním dědictví. Jeho důležitou součástí jsou i dřevěné církevní kostely. Čeští vědci jim do ruské invaze pomáhali s výzkumem těchto kulturních památek. Nyní se bádání kvůli válce zastavilo. Ukrajinští památkáři si navíc zoufají, že kvůli ní vláda nemá peníze na uchování historie, informuje zpravodajka ČT na Ukrajině Darja Stomatová.
19. 7. 2024|

Svět zasáhly masivní IT výpadky. Odstranění potíží může trvat dny

Svět postihl rozsáhlý výpadek počítačových systémů. Zasáhl letiště v mnoha zemích od Austrálie přes Evropu po Spojené státy i řadu dalších institucí včetně bank či médií. Problémy hlásí i britský zdravotnický systém. Výpadek způsobila nepovedená aktualizace softwaru od antivirové firmy CrowdStrike, která koliduje se systémem Windows společnosti Microsoft. Šéf CrowdStrike se v rozhovoru pro NBC omluvil a tvrdil, že firma problém již vyřešila, napravit dopady ale ještě potrvá.
19. 7. 2024Aktualizováno19. 7. 2024, 21:42|

Nezákonně sterilizované ženy by mohly snadněji získat odškodnění

Ministerstvo zdravotnictví musí z rozhodnutí soudu změnit způsob, jakým posuzuje žádosti o odškodnění nezákonně sterilizovaných žen. Podle verdiktu má dotčeným aktivněji pomáhat a také uznávat širší škálu důkazů.
19. 7. 2024|

Po výbuchu v Tel Avivu zemřel člověk, k útoku se hlásí hútíové

Muž ve věku kolem padesáti let přišel o život a čtyři další lidé utrpěli v noci na pátek zranění při silné explozi v obytné čtvrti v centru Tel Avivu. Policie a armáda příčinu výbuchu stále vyšetřují, podle armády ale zřejmě šlo o útok dronu íránské výroby, který však nespustil letecký poplach. K útoku se přihlásili jemenští povstalci hútíové.
19. 7. 2024Aktualizováno19. 7. 2024, 19:29|

V Bělorusku odsoudili německého občana k trestu smrti

Trest smrti vyměřil běloruský soud německému občanovi za trestné činy související s terorismem, uvedly v pátek agentury Ukrinform a Reuters. Rico Krieger byl ve vazbě od loňského listopadu, shledán vinným byl 24. června.
19. 7. 2024|

Po nehodě vězeňského minibusu a auta na Lounsku je dvanáct zraněných

Nehoda vězeňského minibusu a osobního auta u Lubence na Lounsku si v pátek odpoledne vyžádala dvanáct zraněných. Čtyři osoby s podezřením na středně vážná až vážná zranění odvezli záchranáři do nemocnice v Mostě, informoval mluvčí krajských záchranářů Prokop Voleník. V minibusu cestovalo šestnáct žen odsouzených za lehčí trestnou činnost, uvedla mluvčí Vězeňské služby ČR Markéta Prunerová. Silnice druhé třídy byla po nehodě několik hodin uzavřená.
19. 7. 2024Aktualizováno19. 7. 2024, 18:04|

Izraelská okupace palestinských území je nezákonná, rozhodl soud v Haagu

Izrael okupací palestinských území a využíváním tamních zdrojů porušuje mezinárodní právo, rozhodl v pátek Mezinárodní soudní dvůr (ICJ) v Haagu. Židovský stát podle dvora systematicky diskriminuje Palestince na okupovaných územích a porušuje jejich právo na sebeurčení. Jednání Izraele se de facto rovná anexi, uvedla s odkazem na sdělení soudu agentura Reuters. Vyjádření dvora Jeruzalém k ničemu právně nezavazuje, podle agentury AFP ale může dále zvýšit mezinárodní tlak na jeho vládu kvůli válce v Pásmu Gazy.
19. 7. 2024Aktualizováno19. 7. 2024, 17:43|