Bludy se na Slovensku šíří neobvykle rychle, říká oceněný novinář Šimečka

Rozhovor s Martinem Milanem Šimečkou (zdroj: ČT24)

Cenu Františka Kriegla letos získal slovenský novinář, spisovatel a publicista Martin Milan Šimečka. Nadace Charty 77 ji uděluje za občanskou statečnost. Porota ocenila Šimečku za dlouhodobé hájení demokratických principů a za kritickou, nezávislou žurnalistiku. Šimečka v rozhovoru pro ČT24 uvedl, že si ceny váží, ale ví, že ji dostává v souvislosti s aktuální politickou a společenskou situací na Slovensku.

Šimečka uvedl, že cenu dostává za všechny novináře, kteří se svoji práci snaží dělat nezávisle. „Je to cena pro slovenské novináře jako takové,“ sdělil. Sám je prý zvyklý na těžké podmínky, obává se ale o mladou generaci. Také se obává, že vláda na Slovensku „půjde po krku veřejnoprávním médiím“.

„Věřím, že je tady víc lidí než kdykoliv předtím, kteří jsou ochotni svoji svobodu hájit. Řadím mezi ně i spoustu novinářů,“ sdělil.

Zástupci strany Smer-SD slovenského premiéra Roberta Fica v únoru podali na Šimečku trestní oznámení pro podezření z hanobení národa za výrok, který použil při kritice ministerského předsedy, kdy při jedné z veřejných debat hovořil o „zbabělosti“ Fica, který nenavštívil Kyjev během ruské invaze. V této souvislosti Šimečka prohlásil, že Fico to říká jako premiér zbabělého národa.

„Nejúspěšnějšími šiřiteli dezinformací jsou politici“

„Vybrali si mě jako cíl i proto, že můj syn je šéf nejsilnější opoziční strany (Michal Šimečka vede stranu Progresívne Slovensko, pozn. red.). Dělají dvě mouchy jednou ranou, nedělám si z toho opravdu těžkou hlavu,“ sděluje s tím, že za výrokem si stojí. „Celé je to směšné,“ komentuje trestní oznámení.

Slovensko je na tom podle něj v současnosti „hodně blbě“. „Část společnosti podléhá pověrám, konspiračním bludům, které se šíří neobvyklou měrou, víc než kdekoli jinde v Evropě,“ myslí si. Společnost je podle něj velmi křehká – a její část je prý tak vzdálená realitě Evropské unie i světového dění, že má pocit, že ztrácí kontrolu nad svým životem.

Lidé podle něj zažívají oprávněný strach z války, zmiňuje ale například pobaltské národy, které prý na něj reagují jinak. „Slováci jako by chtěli zavřít oči,“ tvrdí s tím, že na strach nedokáží racionálně reagovat. Podle něj novináři v tuto chvíli prohrávají bitvu s dezinformacemi, protože jejich nejúspěšnějšími šiřiteli jsou politici.