TÉMA

Martin Milan Šimečka

Bludy se na Slovensku šíří neobvykle rychle, říká oceněný novinář Šimečka

Cenu Františka Kriegla letos získal slovenský novinář, spisovatel a publicista Martin Milan Šimečka. Nadace Charty 77 ji uděluje za občanskou statečnost. Porota ocenila Šimečku za dlouhodobé hájení demokratických principů a za kritickou, nezávislou žurnalistiku. Šimečka v rozhovoru pro ČT24 uvedl, že si ceny váží, ale ví, že ji dostává v souvislosti s aktuální politickou a společenskou situací na Slovensku.
10. 4. 2024|

Hájí demokratické principy a nezávislost žurnalistiky. Martin Milan Šimečka získal Krieglovu cenu

Martin Milan Šimečka je letošním laureátem Ceny Františka Kriegla. Uděluje ji Nadace Charty 77 za občanskou statečnost. V případě slovenského novináře a spisovatele porota vyzdvihla, že dlouhodobě hájí demokratické principy a ocenila ho za kritickou, nezávislou žurnalistiku.
10. 4. 2024|

Progresívne Slovensko přežilo neúspěchy a doufá, že porazí Fica

Slovenské hnutí Progresívne Slovensko (PS) má tentokrát velkou šanci se v předčasných volbách dostat do Národní rady. Podle slovenského politologa Grigorije Mesežnikova by mohlo dokonce hlasování vyhrát. PS je podle politologů na slovenské scéně výjimečné tím, že navzdory tomu, že nemá parlamentní zastoupení a často střídá lídry, přežívá a posiluje. Jestli ale svou mírnou a nekonfliktní kampaní osloví i voliče, jimž nejsou otázky menšin či životního prostředí blízké, se teprve ukáže.
26. 9. 2023|

Odvaha promluvit není abstraktní, je propojením svědomí a kontextu, shodli se hosté Fokusu Václava Moravce

Jak se v současnosti i minulosti projevovala odvaha? Jak poznat, kdy včas promluvit, vzepřít se či protestovat proti mocným, nespravedlnosti nebo násilí? O různých podobách odvahy debatovali v pořadu Fokus Václava Moravce bývalá ombudsmanka a chartistka Anna Šabatová, novinář Martin Milan Šimečka, místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Olga Richterová (Piráti), právník Věnek Bonuš, publicistka Johanna Nejedlová nebo psycholožka Irena Smetáčková.
21. 3. 2023|

Lidé čekali od slovenské vlády řešení, ne souboj dvou eg, říká Šimečka

Za posledních třicet let nic podobného nepamatuji, řekl v Událostech, komentářích publicista Martin Milan Šimečka ke slovenské vládní krizi. Míní tím hlavně vyhrocený osobní spor Igora Matoviče a Richarda Sulíka, který gradoval odchodem Sulíkovy strany Sloboda a solidarita (SaS) z vlády. Ta tím ztratila většinu v parlamentu a pokračuje jako menšinový kabinet.
8. 9. 2022|