Režisér Sedlák zůstává u drog. Do superhrdinského seriálu o závislostech obsadil i Dusilovou

Adam Sedlák točí seriál o závislostech (zdroj: ČT24)

Režisér a scenárista Adam Sedlák na sebe loni upozornil dramatem Banger. Na telefon natočený snímek se dotýkal tématu drog, na něž se zaměřuje i chystaný seriál, který Sedlák připravuje v koprodukci České televize jako součást preventivní protidrogové kampaně. Závislost v seriálu Adikts rámuje superhrdinský žánr.

Pětice studentů adiktologie, tedy vědy zabývající se závislostmi, chce znalost svého oboru posunout o úroveň dál. Ze školní laboratoře si opatří různé druhy drog. Jejich užívání dodá hrdinům zvláštní schopnosti. Stanou se chytřejšími, sebevědomějšími, cítí vesmírnou lásku nebo se jim daří hubnout. Jenže superhrdinové záhy zjišťují, že všechny omamné látky mají i vedlejší účinky.

„Adikts vypráví o životních zkratkách. Je to taková metafora k závislostem a k drogám. Že vlastně každá zkratka je nějakým způsobem slepá ulička,“ dodává Adam Sedlák, který seriál režíruje podle vlastního scénáře.

Několik natáčecích dnů strávil štáb na zámku Slapy, který se v seriálu proměnil v sanatorium pro drogově závislé. „Naši hrdinové se snaží zachránit zdejší pacienty, ale mají ten problém, že jsou sami závislí,“ podotýká Sedlák.

Dusilová: Je to krok z komfortní zóny

Drogy byly jedním z ústředních témat už v jeho loňském snímku Banger., který byl oceněn dvěma Českými lvy a získal Cenu české filmové kritiky za nejlepší režii.

Tématem filmu byla taky hudba. Ve snímku si sám sebe zahrál rapper Sergei Barracuda. V chystaném seriálu se objeví muzikantka a zpěvačka Lenka Dusilová ve své vůbec první dramatické roli. „Pro mě je to velký krok z komfortní zóny, ale vlastně jméno Adam Sedlák a Banger. je silný počin,“ vysvětlila, proč na nabídku kývla. Pětici budoucích adiktologů hrají Petr Uhlík, Luciana Tomášová, Martina Jindrová, Kristýna Jedličková a Tadeáš Moravec.

Seriál Adikts bude součástí preventivní protidrogové kampaně. Podílí se na něm policie a Česká asociace pojišťoven. Podobným projektem byl inscenovaný dokument 13 minut Víta Klusáka na podporu prevence dopravních nehod.