Zdanění vína v koalici narazilo, v chystaném balíčku návrh zřejmě chybí

UDÁLOSTI: Vládní lídři zvažovali třeba vyšší DPH u čepovaného piva nebo zavedení spotřebního odvodu z tichého vína (zdroj: ČT24)

Vláda ve čtvrtek ozřejmí, jakým způsobem chce snížit strukturální schodek, včetně změn, které se dotknou daní. Podle webů Seznam Zprávy a Novinky mezi nimi nebude diskutované zavedení spotřební daně na tiché víno. To byl jeden ze sporných bodů, o nichž jednali v noci na středu koaliční lídři, a hlasitě se k této eventualitě vyjadřovala řada politiků. Proti zdanění vína se hlasitě ohradili i někteří členové vlády včetně ministra zemědělství Zdeňka Nekuly (KDU-ČSL) a vicepremiéra Mariana Jurečky (KDU-ČSL). Možnost kritizoval také jihomoravský hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL).

Že by se mělo spotřební daní zatížit tiché víno, stejně jako se tato daň odvádí z šumivého vína nebo piva, doporučila kabinetu ve svém souboru konsolidačních návrhů Národní ekonomická rada vlády (NERV). Někteří koaliční politici se netajili tím, že se jim taková změna zamlouvá.

„Nevím, proč by na rozdíl od piva mělo mít víno tuto výhodu,“ řekl například místopředseda Poslanecké sněmovny reprezentující ODS Jan Skopeček.

Přímo ve vládě ale zazněly i důrazné hlasy proti zdanění vína. Vicepremiér a předseda KDU-ČSL Marian Jurečka prohlásil, že to „není opatření, které bychom podporovali“. Lidovecký ministr zemědělství Zdeněk Nekula zase na Twitteru uvedl, že podporuje „přiměřené užívání návykových látek“, a to za podmínky, že „musí pocházet od moravských a českých vinařů“ a zůstane nulová spotřební daň.

Upozornil také, že spotřební daň není zavedená v zemích, odkud se do Česka velké množství vína dováží, jako je Itálie, Španělsko, Německo nebo Rakousko. „Ne vše se dá přepočítat na peníze a příjmy do rozpočtu. Víno má v České republice po staletí tradici. Jeho produkce není obrovská, ale je dnes velmi kvalitní,“ uvedl ministr zemědělství.

Proti spotřební dani na víno se postavil i další významný lidovecký politik, jihomoravský hejtman Jan Grolich. Domnívá se, že by to mělo špatný vliv na turistický ruch v regionu. „Když produkt zdraží, klesne po něm poptávka. Lidí, kteří na jih Moravy jezdí za vínem, bude jezdit méně. Ale zároveň to přinese komplikace a další byrokracii hlavně malým vinařům. Najednou už nebude tak jednoduché uspořádat otevřené sklepy nebo společný košt vín, kterého se mohou účastnit i ti nejmenší výrobci vína. Řada spolků tyto akce přestane pořádat, protože to bude organizačně příliš náročné,“ prohlásil.

Lidovci nakonec zřejmě dosáhli svého. Novinky a Seznam Zprávy v předvečer představení celého úsporného balíčku napsaly, že v něm spotřební daň na tiché víno nebude. Jiné změny daní, které se dotknou i nápojů, ale patrně vydrží. Více tedy na balíček patrně doplatí příznivci piva než vína. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) naznačil ambici sjednotit DPH u všeho alkoholu. Znamenalo by to, že čepované pivo vypadne z nižší sazby a místo deseti procent se za něj bude platit jednadvacetiprocentní daň.

Podle propočtů koalice by to přineslo do státního rozpočtu ročně 1,4 miliardy korun, i když to zpochybnila stínová ministryně financí Alena Schillerová (ANO). „Nevyberou to, dopadne to stejně jako s windfall tax,“ řekla s odkazem na daň z mimořádného zisku, z níž zřejmě stát získá podstatně méně, než si ministerstvo financí původně slibovalo. Naopak ministr Stanjura je přesvědčen, že číslo odpovídá.

„Propočty dělali experti, neurčovali to politici,“ podotkl. Zároveň ale Stanjura tvrdí, že v případě čepovaného piva mu nejde hlavně o řešení rozpočtového schodku, ale o zpřehlednění systému a zmenšení prostoru pro takzvanou daňovou optimalizaci.