VIDEO: Budvaroví Bob s Davem zneužili olympiádu, budou platit

Praha - Budějovický pivovar Budvar bude muset zaplatit odškodné dva a čtvrt milionu korun Českému olympijskému výboru (ČOV) za to, že ve své reklamě "Bob a Dave" vysílané během zimních olympijských her v Turíně v roce 2006 údajně zneužil olympijské symboliky. V mnoha ohledech přelomový verdikt vynesl Krajský soud v Českých Budějovicích. Budvar se proti němu ještě může odvolat.

Hlavními protagonisty sporné reklamní kampaně byli dva svérázní chlapíci Bob a Dave, kteří oděni do reprezantačních hokejových dresů cestovali na akci zvanou Hokejiáda do Itálie. Ve spotu se objevil také zapálený svazek hokejových holí, který jasně odkazoval k olympijské pochodni, čímž Budvar podle soudu porušil zákon o ochraně olympijských symbolik.

Mezinárodní význam

Vůbec první podobný rozsudek v České republice má podle Jana Šťovíčka z advokátní kanceláře, která ve sporu zastupovala Český olympijský výbor, význam i v mezinárodním kontextu. „Zájem o něj projevil i Mezinárodní olympijský výbor,“ řekl Šťovíček. Poprvé tak byl využit zákon číslo 60 z roku 2000 o ochraně olympijských symbolů.

Ačkoli soud rozhodl už v únoru, až v minulém týdnu zaslal účastníkům rozhodnutí v písemné podobě. „Bez něj jsme si nedovolili vystoupit před novináři,“ vysvětlil na dnešní tiskové konferenci místopředseda ČOV Jiří Kejval, proč představitelé olympijského hnutí zveřejnili rozsudek až nyní.

ČOV se prý s Budvarem soudil i proto, že představitelé pivovaru neměli zájem vzniklý problém řešit. „Byl to nejvážnější problém za poslední léta. Zásadním, sofistikovaným způsobem se snažili obcházet partnerství s olympijským týmem a nereagovali na naše upozornění,“ řekl Kejval.

Kvůli předběžnému opatření musel Budvar svou kampaň zastavit v jejím průběhu, což se stalo přibližně v polovině olympijských her v Turíně. „I tak nás to ale dost poškodilo. Celé je to o to smutnější, že Budvar je státní podnik a peníze od sponzorů nahrazují státní peníze, které by jinak do sportu šly,“ podotkl místopředseda ČOV pro ekonomiku.

Budvar měl zaplatit deset milionů

Český olympijský výbor původně požadoval od Budvaru odškodné více než deset milionů, soudem stanovená částka je nižší. „Na určení částky neexistuje žádný vzorec nebo tabulka. Paní soudkyně nakonec dospěla k tomuto závěru. Nám se ale nejednalo o peníze, ale spíše o omluvu a morální zadostiučinění a stanovení precedentu, který říká, co se smí a co nesmí,“ uvedl Šťovíček.