S přijetím eura by se mělo ještě čekat, míní Michl

Interview ČT24: Guvernér České národní banky Aleš Michl (zdroj: ČT24)

Inflaci se daří udržovat pod třemi procenty a ve čtvrtek bankovní rada ČNB snížila základní úrokovou sazbu pod pět procent. Guvernér ČNB Aleš Michl do budoucna předpokládá pomalejší pokles. Zároveň věří, že k dlouhodobému srovnání inflace stačí udržení výše sazeb a vyrovnání státního rozpočtu. V Interview ČT24 také hovořil o možném přijetí eura.

Guvernér Michl se nechal slyšet, že pokud dojde k rozhodnutí přijmout unijní měnu, ČNB je připravená. „Jakmile se politická garnitura shodne a zavelí, tak my jako ČNB vytvoříme podmínky k přijetí nové měny,“ avizoval.

Promluvil i o svém názoru na vstup do eurozóny. Michl si myslí, že by se s přijetím eura mělo ještě nějakou dobu čekat. Česku by přál, aby před vstupem do eurozóny mělo silnější korunu a výší platů se přiblížilo k Německu.

Další pokles sazeb má zbrzdit

Ve čtvrtek se bankovní rada ČNB zabývala základní úrokovou sazbou. Stanovila ji na 4,75 procenta, čímž ji dostala na nejnižší úroveň od počátku dubna 2022. Michl nyní předpokládá zbrzdění poklesu. „Případně nastane období, kdy necháme sazby stabilní a budeme dále čekat na vývoj dat v ekonomice,“ dodal Michl.

Žádný přesný plán do dalších měsíců podle guvernéra není. Míní, že ideálně by se sazby měly pohybovat okolo tří procent a předpokládá, že v rámci letošního roku budou výše.

Pomalý rozjezd ekonomiky

Michl si myslí, že se bude ekonomika rozjíždět pomalu. „Spotřeba domácností je stále sedm procent pod předcovidovými čísly, nečekáme, že nastane velký poptávkový tlak. Co by se ale mohlo stát, je velké přidávání na mzdách.“ Guvernér varuje, že to si česká ekonomika momentálně nemůže dovolit a nabádá k rozumnému růstu platů. „V ČNB se snažíme jít příkladem, letos jsme zaměstnancům v průměru zvýšili mzdy o čtyři a půl procenta.“

V květnu byla meziroční inflace 2,6 procenta. V horizontu jednoho roku Michl předpokládá její výši okolo dvou procent. Zároveň upozorňuje, že „ceny služeb jsou stále zvýšené, množství peněz v ekonomice je stále vysoké, je velká likvidita bankovního sektoru a deficit veřejných financí“.

Viceguvernér Jan Frait zastává definici, že „inflace je nízká, pokud o ní lidé nemají potřebu přemýšlet“. Michl si myslí, že je pořád ještě potřeba několik let na to, abychom s růstem cen zatočili na delší dobu.

Věří, že k dlouhodobému srovnání inflace stačí udržení výše sazeb a vyrovnání státního rozpočtu. Nechce předpokládat, jak dlouho to bude trvat. „To už bych nechal na politicích, je to jejich odpovědnost.“