TÉMA

Přijetí eura

Čechům se kvůli slabé koruně prodraží dovolená

Koruna je na začátku prázdnin vůči euru nejslabší za poslední dva měsíce, aktuálně se kurz pohybuje nad 25,10 koruny za euro. Za hlavní příčinu ekonomové považují snižování základní úrokové sazby Českou národní bankou (ČNB). Na samotné oslabení koruny bankovní rada podle guvernéra Aleše Michla zatím reagovat nebude. „Samozřejmě čím bude silnější, tím lepší,“ podotkl.
6. 7. 2024|

S přijetím eura by se mělo ještě čekat, míní Michl

Inflaci se daří udržovat pod třemi procenty a ve čtvrtek bankovní rada ČNB snížila základní úrokovou sazbu pod pět procent. Guvernér ČNB Aleš Michl do budoucna předpokládá pomalejší pokles. Zároveň věří, že k dlouhodobému srovnání inflace stačí udržení výše sazeb a vyrovnání státního rozpočtu. V Interview ČT24 také hovořil o možném přijetí eura.
27. 6. 2024|

V současné době nedůvěry vůči státu by byl výhodou prezident, který nebyl v politice, soudí Nerudová

V době, kdy je společnost hluboce rozdělená a je velmi nízká důvěra občanů ve stát, v instituce, ve vládu i prezidenta, je důležité, aby byl prezidentem republiky člověk, který nikdy nebyl v politice a nemá žádné závazky z minulosti, řekla v pořadu Hyde Park ekonomka a kandidátka na prezidentku Danuše Nerudová.
13. 12. 2022|

Vláda opět odmítla stanovit datum přijetí eura. Dala na doporučení ministerstva financí a ČNB

Vláda v pondělí přijala doporučení, které jí společně předložily ministerstvo financí a Česká národní banka, zatím nestanovit cílové datum přijetí eura. Kabinet opět dospěl k jednoznačnému závěru, že neurčí datum vstupu České republiky do eurozóny, protože „nebylo dosaženo adekvátního pokroku při tvorbě podmínek pro přijetí eura“.
7. 12. 2020|