Přístup k dotacím ze Zelené úsporám bude snazší

Praha - Žádat o dotace z programu Zelená úsporám se bude moci od července zhruba na dvou tisích poboček pětice českých bank. Do programu se zapojila Česká spořitelna, ČSOB, Komerční banka, LBBW a UniCredit Bank. Na dotace určené na zateplování a ekologické vytápění domu by si letos mohlo sáhnout až 250 tisíc domácností.

O dotace mohou lidé žádat od konce dubna na krajských pobočkách Státního fondu životního prostředí. Nyní bude možné podat žádost i v bance. Se sběrem žádostí už začala Česká spořitelna, další banky se připojí počátkem července a UniCredit Bank pak od půlky července.

U banky i předdotační úvěr

Všechny z pětice bank, které se do programu Zelená úsporán zapojí, budou žadatelům nabízet rovněž úvěry na dotované práce. Dotace se totiž vyplácí až zpětně po dokončení stavby. „V zásadě se jedná o půjčky, které jsou výhodnější než standardní půjčky,“ upřesnil ministr životního prostředí Ladislav Miko.

„Připravujeme pro žadatele o dotace i zvýhodněné produkty z oblasti spotřebitelských úvěrů a hypoték,“ konstatovala mluvčí LBBW Bank Martina Lambertová. Zvýhodňovat žadatele o dotace chce i UniCredit Bank - počítá pro ně s nižším úrokem. „Třeba u osobních úvěrů uvažujeme o zvýhodnění řádově až o 4 procenta na úrokových sazbách,“ podtrhl v rozhovoru pro ČT24 ředitel Divize produktů retailového bankovnictví UniCredit Bank Jakub Duselík.

Cílem programu Zelená úsporám je zvýšit úspory elektrické energie a využívání obnovitelných zdrojů v rodinných a bytových domech. Lidé mohou žádat až statisíce korun na zateplení fasád, výměnu oken, zateplení střechy nebo podlah a šetrné větrací systémy. Letos je v projektu k dispozici deset miliard korun, v příštích třech letech dalších až 15 miliard. Aby byl přístup k dotacím ještě jednodušší, chce ministerstvo životního prostředí v červenci zveřejnit seznam firem, které žadatelům vypracují projekt zdarma.