Příští rok nevidím optimisticky, říká k ekonomické situaci Jiří Belinger. Výzvy pro firmy budou značné, míní David Havlíček

Události, komentáře: Vývoj ekonomiky mírně překonal očekávání (zdroj: ČT24)

Česká ekonomika ve třetím čtvrtletí mezikvartálně poklesla o dvě desetiny procenta. Podle řady analytiků a podnikatelů je Česko v recesi. Za zhoršující se kondicí celého hospodářství stojí zejména menší útraty domácností. Člen představenstva Asociace malých a středních podniků a živnostníků Jiří Belinger nevidí ekonomickou situaci v příštím roce optimisticky. S tím souhlasí i majitel Jablotronu Dalibor Dědek. Zhoršení ekonomické situace však podle něj může vést k „pročištění podnikatelského světa“. „Může to být největší výzva, před kterou stojíme,“ prohlásil ekonom a člen NERV David Havlíček v Událostech, komentářích.

„Zlepšovat se to bude asi pomalu, příští rok nevidím příliš optimisticky. Firmy jsou zatíženy vysokými náklady zejména na energie. Naše firmy, zejména malé a střední, jsou prvovýrobci a výrobci dílů, kde je vysoká energetická náročnost,“ uvedl Belinger.

Situace nebude jednoduchá, souhlasí Dědek. „Ono se propojuje více aspektů. Samozřejmě jedna věc je růst cen energií. Na druhou stranu v těch výrobách s vyšší přidanou hodnotou hodně hýbe trhem například nedostatek čipů a někde i dříve vzniklé problémy,“ podotkl s tím, že vše zlé však může být k něčemu i dobré. „Jestliže se ekonomická situace zhorší, může to podnikatelský svět pročistit“.

„Já bych nevytrhával jedno číslo, informaci o HDP, z nějakého dlouhodobého kontextu… Vidíme, že ekonomika určitým způsobem zpomaluje. Sice asi mírněji, než jsme očekávali, ale výzvy pro české firmy budou značné,“ myslí si Havlíček. „Je tu celá řada nejistot, které mohou ovlivnit budoucí vývoj v příštím roce,“ dodal.

Poptávka domácností klesá

Klesá také poptávka domácností, až o tři procenta. O to na jednu stranu České národní bance šlo, jelikož to bude brzdit inflaci, na druhou stranu to může znamenat problém pro firmy. „Určité zpomalení spotřebitelské poptávky je v období inflace, kterou zažíváme, zcela logické. Domácnosti tak omezují své zbytné výdaje, náklady, které mít nemusí, takže to přispívá k tomu, že inflace se postupně snižuje. Vidíme, že trend se láme, což může být pro ekonomiku jako celek pozitivní,“ okomentoval Havlíček. Z dlouhodobého horizontu to podle něj však problematické být může.

Členka NERV Helena Horská říká, že současná čísla naznačují, že recese by mohla být mělká. S tím souhlasí i Havlíček, nejistoty jsou podle něj ale velké. „Za celých třicet let České republiky toto může být největší výzva, před kterou stojíme. (…) Můžeme predikovat, že recese bude mělčí, kratší… Ale nyní se to predikuje velmi obtížně,“ doplnil.

Velkým problémem je dle Belingera „růst vstupů pro výrobu, a tím pádem navyšující se ceny produktů jako takových“. Propad na domácím trhu je dle něj zatím poměrně nízký. „Je to v desetinách procent, nebo pár procent, to se nedá říci, že by  ekonomiku firem příliš ovlivnilo,“ podotkl.

Nastavení cenových stropů energií

Vládou garantované cenové stropy energií jsou podle Belingera posazeny vysoko. „Když vidíte, jak lidé jezdí nakupovat do Polska, do Německa, kamkoliv okolo, je vidět, že tam jsou ty ceny nižší. (…) Jsou nižší, protože tamní výrobci prodávající na domácím trhu mají nižší vstupy a nižší daně. Tím pádem mají i nižší cenu produktu,“ uvedl.

„Pro společnosti je velmi problematická zejména nejistota, kolik vlastně budou náklady pro jejich vstupy, aby si výrobky nacenili a tak dále,“ souhlasí Havlíček. Podle něj je také stěžejní, aby došlo na celoevropské úrovni mezi státy k dohodě na cenových stropech energií. „Aby byly stejné a nevznikala konkurence mezi firmami“.

„Rada ministrů pro energetiku by měla proběhnout 13. prosince, kde by v ideálním případě mohlo dojít k dohodě, že stropy budou stejné pro všechny státy,“ doplnil Havlíček. Kdyby k tomu nedošlo, česká vláda má podle něj variantu B. „Tedy nějaké národní řešení, zejména tedy pro velké společnosti, které ještě zastropovanou cenu elektřiny a plynu nemají“.