Potrvá, než evropský strop pro ceny plynu pocítí zákazníci, český limit je níže, říkají Niedermayer a Urban

Události, komentáře: Evropské zastropování cen plynu (zdroj: ČT24)

Sto osmdesát eur za megawatthodinu je maximální cena, na které se dohodli evropští ministři pro energetiku. Souhlasilo i Německo, i když dlouho mělo připomínky kvůli obavám ze ztráty dodavatelů. Dohoda přichází v posledních dnech českého předsednictví a kabinet Petra Fialy (ODS) ji označuje za velký úspěch. „Velcí odpůrci zastropování byli ochotní najít kompromis,“ prohlásil v Událostech, komentářích europoslanec Luděk Niedermayer (TOP 09).

„Kromě jedné země všechny členské státy podpořily finální návrh. Částka sto osmdesát euro, o které se tak dlouho jednalo, je spouštěcí mechanismus, na kterém celý instrument začne fungovat,“ shrnul ministr průmyslu a obchodu Josef Síkela (za STAN). Proti opatření se postavilo Maďarsko.

„Jsem ráda, že se nám podařilo dosáhnout co největší shody. Dohoda jasně signalizuje, že Evropa není ochotná platit za plyn libovolné ceny a je schopná postupovat jednotně, aby zajistila svou energetickou bezpečnost,“ doplnila eurokomisařka pro energetiku Kadri Simsonová.

„Dnes se udělala dohoda nedohoda. Je to jakási pojistka pro totální průšvih, kdyby cena vyletěla vysoko. Evropská unie ale přece nemůže být spokojená s tím, že jsme si zastropovali cenu, která je desetinásobně vyšší, než je ve Spojených státech,“ okomentoval věc poslanec ANO Karel Havlíček.

Zastropování energií schválené českou vládou
Zdroj: ČT24

Potrvá, než změnu pocítí zákazníci, říká Niedermayer

„Aby opatření mělo pro české občany nějaký význam, tak by muselo být pod sto dvaceti eury za megawatthodinu, protože to je strop, který určila vláda,“ doplnil bývalý ministr průmyslu a obchodu Milan Urban.

Podle něj se aktuální cena plynu pohybuje okolo sto deseti euro za megawatthodinu, ale prodejci ji nepromítli do cen pro domácnosti. Hlavní sdělení z Bruselu je, že plyn levnější nebude, shrnul Urban.

Niedermayer upozorňuje, že zodpovědní obchodníci kupují plyn v předstihu a zákazníkům účtují průměrné ceny, nikoliv nejnižší či nejvyšší. „Pokud cena zůstane na stovce (eur za megawatthodinu), bude chvíli trvat, než ceny pro zákazníky klesnou,“ vysvětluje.

Europoslanec si myslí, že při příliš nízkém zastropování by mohlo být plynu málo, protože by ho za takovou cenu dovozci nechtěli nabízet. Cenu LNG podle něj ovlivňuje i nedostatek terminálů na území Evropské unie.

Podle Niedermayera Evropská komise cítí největší zodpovědnost za to, aby bylo plynu v Evropě dostatek. Některé země nemají o plyn nouzi, protože disponují vlastními terminály na LNG. Komise původně přišla s návrhem na zastropování ceny plynu na dvě stě pětasedmdesáti eurech za megawatthodinu.

„Myslel jsem si, že se shoda najde na částce pod dvěma sty eur, a to se nakonec povedlo. Velcí odpůrci zastropování jako Německo a Nizozemsko byli ochotní najít kompromis, i když Maďarsko pro zastropování nehlasovalo,“ doplnil Niedermayer.