Německý automobilový průmysl se zotavuje, poptávka stoupá, ukazuje průzkum

Německý automobilový průmysl se po uvolnění karanténních opatření zavedených ve snaze zbrzdit šíření nového koronaviru zotavuje. Stoupá poptávka a očekává se i nárůst exportu, informoval institut Ifo, který se opírá o výsledky svého průzkumu.

Indexy podnikatelské nálady, poptávky a zakázek se podle Ifo v minulém měsíci zvýšily.

Institut ovšem upozornil, že hodnota indexu současné situace v německém automobilovém průmyslu měla v červenci stále zápornou hodnotu. Zvýšila se na minus 65,5 bodu z červnových minus 81,9 bodu.

Automobilky Volkswagen a Daimler uvedly, že po uvolnění karanténních opatření se do prodejen aut začali vracet zákazníci, což vedlo k oživení poptávky v Evropě a Číně. 

Propad prodejů aut v Evropské unii zpomalil

Kvůli dopadům koronavirové krize se meziročně v červnu sice v EU prodej aut snížil o 22,3 procenta na 949 722 vozů, je to ale zlepšení oproti květnu, kdy meziroční propad činil 52,3 procenta, oznámilo nedávno Evropské sdružení výrobců automobilů (ACEA). V České republice pokles činil 5,2 procenta, což je třetí nejlepší výsledek ze všech zemí EU.

Podle automobilového experta EY Petra Knapa byl červnový výsledek dokonce mírně lepší, než se očekávalo. „Pozitivní je Francie, kde zřejmě zafungoval efekt odložené poptávky,“ řekl Knap. Tam se totiž v červnu dokonce prodalo o 1,2 procenta aut více. Odlišný vývoj ve Francii souvisí podle ACEA se zaváděním vládních pobídek na podporu prodeje nízkoemisních vozidel.

Výhled na celý letošní rok je podle Knapa ale stále nejistý, pokles může být v rozmezí 15 až 25 procent. „Rozhodne září a říjen, podle vývoje nákazy, státních intervencí, plynulosti výroby a hlavně celkového optimismu firem a domácností,“ dodal.

Český Svaz dovozců automobilů už dříve uvedl, že v České republice se prodej nových osobních aut v červnu meziročně snížil o 2,64 procenta na 25 932 aut. V prvním pololetí pak téměř stagnoval na 143 784 vozů. 

Prodej nových aut se zotavuje i v USA

Prodej nových osobních a lehkých užitkových aut se zotavuje navzdory koronaviru i ve Spojených státech, v červenci vzrostl a v přepočtu na celý rok dosáhl 14,52 milionu. Informovala o tom agentura Reuters, která se odvolává na odhad společnosti Wards Intelligence.

Japonská automobilka Toyota Motor za červenec vykázala nejnižší pokles odbytu v Severní Americe od propuknutí pandemie nemoci covid-19, tedy od poloviny března. Japonský výrobce aut uvedl, že mu odbyt meziročně klesl o 19 procent na 169 484 aut.

Pro Toyotu to byl nejlepší měsíc od doby, co karanténní opatření na dva měsíce zastavila produkci v Severní Americe a vedla k uzavření prodejen aut.

Jihokorejská automobilka Hyundai Motor za červenec oznámila meziroční nárůst odbytu o 0,6 procenta na 57 677 aut.

Vlivem zlepšení odbytu aut v USA po dubnovém propadu se automobilky snaží zvýšit produkci a posílit zásobu v prodejnách, zejména ve státech, které svou ekonomiku během pandemie nezastavily.

Agentura Reuters připomíná, že zotavení odbytu by mohl ohrozit růst nových případů nákazy koronavirem ve státech na jihu a jihozápadě USA, což vyvolává obavy ohledně hospodářské obnovy země.

Největší americká automobilka General Motors (GM) minulý týden uvedla, že úvěry dokáže splácet, jen pokud se hospodářské oživení nezastaví a pokud roční tempo prodeje nových osobních a lehkých užitkových aut dosáhne 14 milionů.