Místo uhlí kobalt nebo lithium. V Podkrušnohoří zkoumají firmy podloží pro případnou těžbu

Místo uhlí kobalt nebo lithium (zdroj: ČT24)

Konec uhlí nemusí znamenat konec těžby v uhelných oblastech. Třeba v Karlovarském kraji už teď soukromé firmy zkoumají podloží i vytěžený odpad a jejich potenciál pro získávání dalších surovin, jako je kobalt nebo lithium.

Sokolov je regionem hnědého uhlí, ale i po odklonu od této suroviny těžba v kraji možná nakonec zůstane. Firma Sanaka získala totiž v Horním Slavkově povolení k těžbě lithia, a to z odpadu.  „Chceme přetěžit již vytěžený materiál - výsypku. Písek se rozplaví vodou a magnetem se z něj vyseparuje lithná slída,“ vysvětluje postup mluvčí společnosti Martin Frýdl. 

Místní však radost nemají. Obávají se hluku, prachu i dopravy. Na místě by mělo vzniknout i nové zázemí pro těžbu. „Kanceláře, šatny plus separační linka,“ vysvětluje starosta Horního Slavkova Alexandr Terek (nestr.).

Firma ještě s těžbou nicméně ještě nezačala a v dohledné době zřejmě ani nezačne. Dokud nebude existovat někdo, kdo bude umět vyrobit z vyseparovaného materiálu uhličitan lithný, ze kterého se až pak vyrábí lithiové baterie, nemá to podle ní smysl.

U Kraslic chce firma těžit kobalt

Další areál bývalých dolů a další materiál, který byl zasažen odpadem a ekologickou zátěží, se nachází u Kraslic. Kanadská firma má za to, že by zde mohla těžit kobalt. Na dotazy České televizi neodpověděla, na stránkách ale tvrdí, že půjde o jeden z jejích hlavních projektů. 

„K povolení těžby je potřeba především ekonomicky využitelné výhradní ložisko nerostu. To zde ale zatím nalezeno nebylo a je otázkou, kdy - či zda vůbec - uvedená průzkumná společnost nějaké takové ložisko nalezne a ověří,“ uvedla ale mluvčí ministerstva životního prostředí Dominika Pospíšilová.

S rezervou bere zatím možnost těžby i místostarosta Kraslic Miroslav Poslední (za ANO). „Oni do toho seženou nějaké investory, vloží tam peníze, ale úspěšnost je v jednotkách procent,“ vysvětluje. 

Minimálně dalších deset let tak končící hnědouhelná těžba na západě Čech konkurenci mít nebude. Víc lithia než tady už dříve našli na Cínovci v Ústeckém kraji, tam by mohl ČEZ s těžbou začít už v roce 2025.