TÉMA

Kobalt

Norsko zvažuje hlubokomořskou těžbu v Arktidě, vědci varují před znečištěním ekosystému

Norsko se může stát vůbec první zemí, která odstartuje komerční hlubokomořskou těžbu. Vláda se už dohodla s opozicí na zahájení průzkumu v arktické oblasti. Čeká se ještě na parlament, který bude o tématu debatovat a následně o něm hlasovat 4. ledna. Kontroverzní plán doprovází silný odpor vědců a ekologů.
7. 12. 2023|

EK navrhuje zvýšit produkci lithia a dalších strategických surovin i zelených technologií

Evropská unie by měla na svém území do konce desetiletí vyrábět nejméně čtyřicet procent technologií klíčových k produkci obnovitelné energie. Plánuje také začít těžit, zpracovávat a recyklovat více strategických surovin, aby omezila svou závislost na Číně a dalších mimoevropských dodavatelích. Počítají s tím nově zveřejněné návrhy Evropské komise (EK), které mají zajistit větší soběstačnost EU a posílit její konkurenceschopnost v reakci na masivní zelené subvence USA.
16. 3. 2023|

Místo uhlí kobalt nebo lithium. V Podkrušnohoří zkoumají firmy podloží pro případnou těžbu

Konec uhlí nemusí znamenat konec těžby v uhelných oblastech. Třeba v Karlovarském kraji už teď soukromé firmy zkoumají podloží i vytěžený odpad a jejich potenciál pro získávání dalších surovin, jako je kobalt nebo lithium.
22. 11. 2021|

Ochrana vody a krajiny je prioritou, shodli se zástupci parlamentních stran v diskusi

Na českou krajinu i obyvatelstvo začínají citelně dopadat změny klimatu, stav českých lesů a půdy je však v mnoha případech výsledkem špatného hospodářství posledních desítek let a minimálně další desítky let potrvá, než se náprava projeví. Stěžejním úkolem bude ochrana vody a obnova lesů, shodli se zástupci parlamentních stran, kteří ve speciálním vydání Událostí, komentářů diskutovali o životním prostředí. Debatu v Národním zemědělském muzeu v Čáslavi moderovala Marcela Augustová.
3. 6. 2021|